Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


2. grupas invalīda saņemtā autoratlīdzība


05.12.2018

Jautājums

Fiziska persona, 2. grupas invalīds, rakata rakstus žurnālam, par kuriem saņem kā autoratlīdzību apmēram 250-400 euro mēnesī.

Vai šai personai ir jāreģistrē saimnieciskā darbība un jāmaksā kaut kādi nodokļi?

 


Atbilde

Atbilstoši likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 6.panta 13. daļai fiziskā persona, kuras pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā un kura saņem autoratlīdzību (autortiesību un blakustiesību atlīdzību), izņemot autortiesību mantinieku un citu autortiesību pārņēmēju, un ir sasniegusi vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, vai kurai ir piešķirta valsts vecuma pensija (tai skaitā priekšlaicīgi), vai kura ir persona ar I vai II grupas invaliditāti, nav obligāti sociāli apdrošināmā persona.

Tātad autoratlīdzības (autortiesību un blakustiesību atlīdzības) izmaksātājam nav jāveic 5% iemaksas autoratlīdzības saņēmēja valsts pensiju apdrošināšanai, ja personai ir piešķirta II grupas invaliditāte.

Saskaņā ar likuma “Par IIN” 17.panta 10.punktu no fiziskās personas ienākumiem, kurus izmaksā komersanti, individuālie uzņēmumi (arī zemnieku vai zvejnieku saimniecības), kooperatīvās sabiedrības, nerezidentu pastāvīgās pārstāvniecības, iestādes, organizācijas, biedrības, nodibinājumi un fiziskās personas, kuras reģistrētas kā saimnieciskās darbības veicējas, ja tie nav saistīti ar darba attiecībām un nav atbrīvoti no aplikšanas ar nodokli, ienākuma izmaksātājs ietur nodokli ienākuma izmaksas vietā un iemaksā to budžetā ne vēlāk kā ienākuma izmaksas mēnesim sekojošā mēneša piektajā datumā.

Pie šādiem ienākumiem pieder arī autoratlīdzība (likuma “par IIN” 17.panta 10.punkta 1.apakšpunkts).

Autoratlīdzības (honorāra) izmaksātājs katras izmaksas laikā, aprēķinot no izmaksājamās autoratlīdzības (honorāra) summas ieturamo IIN, ņem vērā ar ienākuma gūšanu saistītos izdevumus Mk noteikumu Nr.899 “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība” 57.punktā noteikto normu apmērā.

Autoru un izpildītāju ienākumiem no autoratlīdzības piemēro nodokļa likmi 20% apmērā taksācijas gada laikā (likuma “Par IIN” 15.panta 18.punkts).

Tātad, ja fiziskā persona saņem autoratlīdzību, tad IIN no tās jau ietur autoratlīdzības izmaksātājs, kurš arī to pārskaita budžetā.

Līdz ar to jautājumā minētajā situācijā fiziskajai personai, kurai piešķirta II grupas invaliditāte, saņemot autoratlīdzību nav obligāti jāreģistrējas kā saimnieciskās darbības veicējai.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602