Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Vienreizēji honorāri un nodokļi


01.06.2010

Jautājums

 

Firma A noslēdza līgumu ar firmu B par reklāmas pakalpojumiem portālā (video rullītis). Šim mērķim tika pieaicināti speciālisti (scenārists, režisors, aktieris…), kuri saņems vienreizējus honorārus. Kādi nodokļi jāpiemēro, izmaksājot honorāru (autoratlīdzību) un kādi līgumi jāslēdz ar šiem speciālistiem?


Atbilde

 

Izmaksājot honorāru par autora darbu, tiek atskaitīti izdevumi, kas saistīti ar šī ienākuma gūšanu, noteikto normu apmērā:

zinātnisko darbu, literatūras un mākslas darbu, izgudrojumu un dizainparaugu autoru izdevumi, kas saistīti ar to radīšanu, izdošanu, izpildīšanu vai citādu šo darbu izmantošanu, par kuriem autori saņem honorāru (likuma  „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 10.panta 1.daļas 4.punkts).

 

Minēto izdevumu veidu, apmēru un piemērošanas kārtību nosaka MK noteikumu Nr.793 73.punkts:

- 40 % apmērā no autoratlīdzības (honorāra) summas: par mūzikas darbu (operas, baleti, operetes, mūzika citiem skatu­ves darbiem, kamerdarbi, simfoniskie, vokāli simfoniskie un kora darbi, darbi pūtēju orķestrim) radīšanu un publicēšanu;

- 30 % apmērā no autoratlīdzības (honorāra) summas par māksliniecisku grafiku un fotodarbu radīšanu iespiešanai un izstādēm, kā arī datorgrafiku un videodarbu radīšanu.


Tātad firmai A, izmaksājot autoratlīdzību speciālistam, ir jāietur 26% iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Aprēķinā ar nodokli apliekamo summu var samazināt par attaisnotajiem izdevumiem, kuru apmērs ir atkarīgs no veicamā darba un noslēgtā līguma. Jūsu gadījumā tie var būt izdevumi 40% vai 30% apmērā (augstākminētie) no autora honorāra summas.

 

Tas nozīmē, ja izmaksājamās atlīdzības summa ir 1000 lati, tad ienākuma nodokli aprēķina šādi:

Apliekamais ienākums ir 700 lati = 1000 – 1000 x 30%

Ienākuma nodoklis ir 182 lati = 700 x 26%


Atstāt savu komentāru

Edvais 01.11.2010 09:26

Добрый день ! Не подскажете, на какой счёт надо перечислять удержанный налог - в Valsts Kase или Rgas Domes Finansu Dep( юридический адрес фирмы в Риге) ?

Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602