Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Preču nocenošana, norakstīšana un apliekamā ienākuma koriģēšana


01.04.2011

Jautājums

2010.gada firma nocenoja preci, kuru nebija iespējams pārdot.

Vai ir jāpalielina apliekamais ienākums UIN deklarācijā?

Vai ir jāaprēķina norakstīšanas (nobiruma) norma rūpnieciskajām precēm, kuras var morāli novecot, ja nocenošana notiek ļoti reti?


Atbilde

Krājumi sākotnēji tiek novērtēti saskaņā ar izdevumiem to iegādei vai ražošanas pašizmaksā.

Turpmāk krājumu atlikumi tiek novērtēti atbilstoši izdevumiem to iegādei vai ražošanas pašizmaksā, vai pēc tirgus cenām uz bilances datumu atkarībā no tā, kurš no šiem radītājiem ir zemāks.

Ja izdevumi krājumiem ir neatgriežami, atbilstošās krājumu vienības tiek novērtētas saskaņā ar pārdošanas neto vērtību (Latvijas standarts Nr.11).

Krājumu vērtības norakstīšana līdz tīrajai pārdošanas vērtībai vai vēl zemākām tirgus cenām tiek atzīta par izdevumiem tajā periodā, kurā veikta krājumu norakstīšana vai radušies zaudējumi (Latvijas standarta Nr.11 37.punkts).

MK noteikumu 46.punktā noteikts, ka pie izdevumiem, kas nav eko­nomiski saistīti ar saimniecisko darbību, pieskaita preces zudumus un norakstīto preču vērtību, kas pārsniedz nodokļu maksātāja plānoto zudumu normatīvus taksācijas periodam. Plānoto zudumu normatīvus taksācijas periodam aprēķina, pamatojoties uz faktisko preču zudumu vērtību trijos iepriekšējos taksācijas periodos.

Jaunizveidotiem uzņēmumiem, kā arī tādiem, kuru darbības veids, izmantotās izejvielas vai pārdodamo preču sortiments ir būtiski mainījies, plānoto zudumu normas aprēķina, pamatojoties uz attiecīgā komersanta taksācijas gada prognozi un ievērojot saimnieciskās darbības specifiku.

Nosakot apliekamo ienākumu, neņem vērā bilances un ārpusbilances posteņu pārvērtēšanas rezultātus, izņemot aktīvu pārvērtēšanu saistībā ar ārvalstu valūtas kursa maiņu (likuma „Par UIN" 6.panta 5.daļa).

Tātad, prece var tikt nocenota līdz tirgus cenai, ja tā ir zemāka par preces iegādes vērtību. Preču vērtības norakstīšana attiecas uz izdevumiem plānoto normu ietvaros. Plānoto zaudējumu normas precēm nosaka pats uzņēmums, ņemot vērā iepriekšējos periodus un saimnieciskās darbības specifiku.

Virs plānotajām normām norakstīto preču vērtība attiecas uz izdevumiem, kas nav saistīti ar uzņēmuma saimniecisko darbību un kas palielina apliekamo ienākumu.

 

 


Atstāt savu komentāru

lt7 19.04.2011 18:03

Причём, с 01,01,2010 сверхпланируемое списание с коэффициентом 1,5 в (3) строке деклорации ПНП.

Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602