Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Automobiļa nomas vai patapinājuma līgums un transportlīdzekļu nodoklis


17.07.2013

Jautājums

Uzņēmuma īpašumā ir automašīna, bet līdz 01.06.2013. automašīnas turētājs bija fiziska persona.

Vai ir jānoslēdz nomas (patapinājuma) līgums ar fizisko personu?

Vai drīkst līgumā noteikt, ka uzņēmums automašīnu izmantos līdz 15. dienām mēnesī?

 


Atbilde

Saskaņā ar  „Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likuma” 10.pantu, uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli maksā par komersanta vai ārvalsts komersanta filiāles, vai zemnieku saimniecības īpašumā vai turējumā reģistrētu vai uz darba līguma pamata lietotu, vai arī no personas, kura nav komersants vai ārvalsts komersanta filiāle, vai zemnieku saimniecība, patapinātu vieglo transportlīdzekli, kurš pēc savas konstrukcijas un iekšējā aprīkojuma ir paredzēts pasažieru un to bagāžas pārvadāšanai, kurā sēdvietu skaits, neskaitot vadītāja vietu, nepārsniedz astoņas sēdvietas un kurš reģistrā reģistrēts kā vieglais, vieglais pasažieru vai vieglais plašlietojuma automobilis.

10.panta 5.daļā teikts, ka uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli par vienu un to pašu periodu maksā tikai vienu reizi neatkarīgi no tā, kuram no subjektiem saskaņā ar likumu konkrētajā periodā jāmaksā nodoklis par transportlīdzekli.

Savukārt, 11.pantā norādīti minētā nodokļa maksātāji - uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli maksā komersants vai ārvalsts komersanta filiāle, kas ierakstīta komercreģistrā, vai zemnieku saimniecība, kas reģistrēta Uzņēmumu reģistrā, ja komersanta vai ārvalsts komersanta filiāles, vai zemnieku saimniecības īpašumā vai turējumā ir ar nodokli apliekamais transportlīdzeklis vai tā lieto transportlīdzekli uz darba līguma pamata vai pamatojoties uz patapinājuma līgumu, kas noslēgts ar personu, kurai nav pienākums maksāt šo nodokli.Ja ar nodokli apliekamam transportlīdzeklim ir gan īpašnieks, gan turētājs, uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli maksā transportlīdzekļa turētājs, ja tas atbilst 11. panta 1. daļas nosacījumiem.

Attiecībā uz transportlīdzekļa nomas pakalpojumiem, saskaņā ar minētā likuma 14.panta 1.daļas 4.punktu, uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli par komersanta īpašumā vai turējumā esošiem īstermiņa (līdz vienam gadam) iznomāšanai paredzētiem transportlīdzekļiem var nemaksāt tikai tādā gadījumā, ja viņa vieglo transportlīdzekļu iznomāšanas pakalpojumi vai vieglo transportlīdzekļu iznomāšanas pakalpojumi kopā ar vieglo transportlīdzekļu tirdzniecību veido ne mazāk kā 90 procentus no kopējā apgrozījuma. Minētajā gadījumā transportlīdzekļiem ir jābūt deklarētiem reģistrā.

Tātad, sakarā ar to, ka Jūsu gadījumā turētājs ir fiziska persona, kurai nav jāmaksā minētais nodoklis, bet automašīna pieder komersantam, kuram ir pienākums maksāt šo nodokli, tad sanāk, ka nodoklis par visu to laiku, kamēr auto ir turējumā fiziskai personai, nodokli maksā automašīnas īpašnieks.

Tā kā automašīnu lieto cita persona, nevis Jūsu uzņēmums, ir vajadzīgs noslēgt nomas vai patapinājuma līgumu. Ja automašīnu lieto ar uzņēmumu saistīta persona, darījumam jāpiemēro tirgus cenas.

Attiecībā uz 15 dienām, -  minētā likuma 10 panta 4.daļā uzsvērts, ka nodokli maksā tikai tādos gadījumos, ja  komersants vai ārvalsts komersanta filiāle, vai zemnieku saimniecība transportlīdzekli uz patapinājuma līguma pamata lieto vairāk nekā 15 dienas viena kalendārā mēneša laikā (neatkarīgi no dienā izmantoto stundu skaita un no tā, vai transportlīdzeklis tiek lietots nepārtraukti vai ar pārtraukumiem).



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602