Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Dīzeļdegvielas realizācija lauksaimniecības produkcijas ražotājai- fiziskai personai


08.09.2015

Jautājums

Vai drīkst akcīzes preču noliktavas turētājs realizēt bezakcīzes degvielu fiziskai personai- lauksaimniecības produkcijas ražotājai, kura reģistrēta VID kā persona, kura veic saimniecisko darbību?


Atbilde

Saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 14.panta 1.daļas 4.punktu, akcīzes nodokļa likme dīzeļdegvielai (gāzeļļai), tās aizstājējproduktiem un komponentiem par 1000 litriem ir 332,95 EUR.

Savukārt, minētā panta 2.2 daļa nosaka, ka dīzeļdegvielai (gāzeļļai) un tādai dīzeļdegvielai (gāzeļļai), kurai ir pievienota no rapšu sēklām iegūta biodīzeļdegviela, nodokli aprēķina pēc likmes 50 EUR par 1000 litriem, ja attiecīgie naftas produkti tiek iezīmēti (marķēti) saskaņā ar šā likuma 28.pantu un ja tos izmanto atbilstoši šā likuma 18.panta 5. daļā minētajam veidam, mērķiem un nosacījumiem, t.i., ja tos izmanto traktortehnikā un lauksaimniecības pašgājējmašīnās lauksaimniecības produkcijas ražošanai, lauksaimniecības zemes apstrādei, ar nosacījumu, ka lauksaimniecības produkcijas ražotājs veic saimniecisko darbību un ir reģistrējies kā nodokļu maksātājs.

Likuma "Par akcīzes nodokli" 2.panta 6.daļas 1.punktā teikts, ka apstiprināta noliktavas turētāja darbībai ar naftas produktiem ir vajadzīga speciāla atļauja (licence).

Attiecīgi, minētā likuma 18.panta 6. daļas 1.punkts nosaka, ka marķēto dīzeļdegvielu (gāzeļļu) ir tiesīgs piegādāt vai realizēt komersants, kuram ir šā likuma 2.panta 6. daļas 1.punktā minētā speciālā atļauja (licence) apstiprināta noliktavas turētāja darbībai ar naftas produktiem, - tikai šā panta 5. daļā minētajiem lauksaimniecības produkcijas ražotājiem.

Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 194." Kārtība, kādā piemēro samazināto akcīzes nodokļa likmi iezīmētai (marķētai) dīzeļdegvielai (gāzeļļai), ko izmanto lauksaimniecības produkcijas ražošanai, lauksaimniecības zemes apstrādei un meža vai purva zemes apstrādei, kurā kultivē dzērvenes vai mellenes, kā arī zemes apstrādei zem zivju dīķiem" 15. punktu, lauksaimniecības produkcijas ražotājam, iegādājoties marķētu dīzeļdegvielu, komersanta pārstāvim ir jāuzrāda Lauku atbalsta dienesta (LAD) lēmuma par tiesībām iegādāties marķēto dīzeļdegvielu kopija un personu apliecinošs dokuments.

Savukārt, komersantam pirms marķētas dīzeļdegvielas pārdošanas jāpārbauda minētos dokumentus, lai vienotajā datubāzē pārliecinātos par konkrētajam lauksaimniecības produkcijas ražotājam piešķirto marķētas dīzeļdegvielas kopējo daudzumu, un viņs drīkst realizēt marķētu dīzeļdegvielu, nepārsniedzot šo daudzumu (minēto noteikumu 16.punkts), kā arī komersantam jānodrošina informācijas ievadīšana vienotajā datubāzē par konkrētajam lauksaimniecības produkcijas ražotājam realizēto marķētas dīzeļdegvielas daudzumu (17.punkts).

Minēto noteikumu 18.punkts nosaka, ka ja komersants neievēro šo noteikumu 16. un 17. punkta prasības un lauksaimniecības produkcijas ražotājam ir realizēta marķēta dīzeļdegviela, kas pārsniedz tam piešķirto kopējo daudzumu, komersants par marķēto dīzeļdegvielu, kas pārsniedz lauksaimniecības produkcijas ražotājam piešķirto kopējo daudzumu, normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā samaksā starpību starp likuma "Par akcīzes nodokli" 14. panta 1. daļas 4. punktā noteikto likmi un 14. panta 2.2 daļā noteikto likmi.

Tātad, ievērojot visu iepriekš minēto, akcīzes preču noliktavas turētājs drīkst realizēt attiecīgi marķētu dīzeļdegvielu lauksaimniecības produkcijas ražotājam - fiziskai personai, kura ir reģistrējusies nodokļu maksātāju reģistrā kā saimnieciskās darbības veicēja, ja šī persona var uzrādīt LAD lēmuma kopiju, kas tai dod tiesības iegādāties šādu degvielu.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602