Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Izdevumi darbinieku ēdināšanai


12.12.2017

Jautājums

SIA pēc darba koplīguma nolēma nodrošināt darbiniekus ar ēdināšanu- 40 euro mēnesī katram darbiniekam saskaņā ar IIN likuma 8. panta 15 daļu.

Vai drīkst no ēdināšanas vērtības atskaitīt priekšnodokli un vai nepieciešams veikt korekciju UIN deklarācijā?


Atbilde

Likuma "Par IIN" 8.panta 15. daļā ir atrunāti vairāki nosacījumi, kuriem izpildoties tiek atzīta darba devēja veikto izdevumu atbilstība darba nodrošināšanai darbiniekam (t.i., papildus darba algai tiek veiktas izmaksas darba ņēmēja labā, lai nodrošinātu saimniecisko darbību).

Saskaņā ar VID 25.09.2017.g. sniegto uzziņu UIN aprēķināšanas vajadzībām darba devēja apmaksātie darba koplīgumā noteiktie darbinieka ēdināšanas izdevumi, attiecībā uz kuriem izpildās likuma "Par IIN" 8.panta 15. daļas nosacījumi, ir uzskatāmi par tieši saistītiem ar saimniecisko darbību un par to summu nav jāpalielina ar UIN apliekamais ienākums.

Darba koplīgumā noteiktie darbinieku ēdināšanas izdevumi grāmatvedībā tiek uzskaitīti kopā ar PVN.

Atbilstoši PVN likuma 92.panta 1.daļas 1.punktam, ja preces iegādātas un pakalpojumi saņemti ar nodokli apliekamu darījumu nodrošināšanai vai tādu citās valstīs veiktu darījumu nodrošināšanai, kuri būtu apliekami ar nodokli, ja tie tiktu veikti iekšzemē, priekšnodoklis ir no citiem reģistrētiem nodokļa maksātājiem saņemtajos nodokļa rēķinos norādītās nodokļa summas par iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem.

Līdz ar to, lai reģistrētam nodokļu maksātājam rastos tiesības uz priekšnodokļa atskaitīšanu par saņemtajiem pakalpojumiem, tad šiem pakalpojumiem jābūt saņemtiem reģistrēta nodokļu maksātāja saimnieciskās darbības ietvaros un ar PVN apliekamo darījumu nodrošināšanai.

MK noteikumu Nr.17 "Pievienotās vērtības nodokļa likuma normu piemērošanas kārtība un atsevišķas prasības pievienotās vērtības nodokļa maksāšanai un administrēšanai" 159.punktā teikts, ka nodokļa rēķinā norādīto nodokli par precēm un pakalpojumiem reģistrēta nodokļa maksātāja darbinieku atpūtai, personiskajām vajadzībām (tai skaitā transporta pakalpojumi, degvielas iegāde un elektronisko sakaru pakalpojumi), ēdināšanai, veselības uzlabošanai un izklaides pasākumiem neatskaita kā priekšnodokli.

Tātad PVN kā priekšnodokli par šiem izdevumiem atskaitīt nedrīkst.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602