Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Mobilā telefona iegāde lombardā


21.10.2014

Jautājums

Firma A, PVN maksātājs, pērk mobilo telefonu lombardā, kurš arī ir PVN maksātājs.

Pavadzīmi mums izraksta bez PVN ar norādi “īpašais nodokļa piemērošanas režīms”. Kā šo darījumu attēlot grāmatvedības uzskaitē un PVN deklarācijā?


Atbilde

Īpašais nodokļa piemērošanas režīms darījumos ar lietotām mantām, mākslas darbiem, kolekciju priekšmetiem un senlietām ir atrunāts PVN likuma 138.pantā.

Saskaņā ar šo pantu, lietotu mantu, mākslas darbu, kolekciju priekšmetu un senlietu tirgotājs ir tiesīgs izvēlēties piemērot  īpašo nodokļa piemērošanas režīmu vai vispārīgo nodokļa piemērošanas kārtību darījumos ar MK noteiktajām precēm, kuras uzskata par lietotām mantām, mākslas darbiem, kolekciju priekšmetiem un senlietām.

Piemērojot šajā pantā noteikto īpašo nodokļa piemērošanas režīmu, ar nodokli apliek starpību starp pārdošanas vērtību (naudas summu), ko tirgotājs ir saņēmis par pircējam piegādātajām lietotām mantām, mākslas darbiem, kolekciju priekšmetiem vai senlietām, un iepirkuma vērtību, samazinot šo starpību par aprēķinātā nodokļa vērtību.

Ja lietotu mantu pārdošanai piemēro nodokli saskaņā ar likuma 138.pantā noteikto īpašo nodokļa piemērošanas režīmu, nodokļa rēķinā norāda preces pārdošanas vērtību, kurā ietverts atbilstoši likuma 138.panta 10. vai 11. daļai aprēķinātais nodoklis. PVN vērtību nodokļa rēķinā nenorāda. Saskaņā ar PVN likuma 125.panta 1.daļas 20.punktu, nodokļa rēķinā jābūt norādei “peļņas daļas režīms lietotām precēm”.

Savukārt, preču pircējs, saņemot nodokļa rēķinu bez PVN, kurā norādīta atsauce „peļņas daļas režīms lietotām precēm”, PVN deklarācijā to neuzrāda.

Grāmatvedībā lietotu preču pircējs darījumu uzrāda sekojoši:

D 123. (7 gr.) – K 531. (26..).



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602