Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Attaisnojuma dokuments un nodokļa rēķins


05.10.2011

Jautājums

Iegādājāmies pamatlīdzekli 700 latu vērtībā + PVN.
Kādiem rekvizītiem jābūt čekā, lai tas tiktu uzskatīts par attaisnojuma dokumentu un tam būtu juridisks spēks, un tas būtu arī nodokļa rēķins, lai varētu atskaitīt priekšnodokli?


Atbilde

Likuma „Par grāmatvedību" 7.pantā noteikts, ka attaisnojuma dokuments ir dokuments, kurā norādīti šādi rekvizīti:
- uzņēmuma nosaukums un reģistrācijas numurs Tieslietu ministrijas reģistrācijas iestādē (darījumos ar fiziskām personām - personas kods),
- dokumenta nosaukums, numurs un datums,
- saimnieciskā darījuma apraksts un pamatojums,
- mērītāji (daudzumi, summas),
- darījuma dalībnieki un to personu paraksti, kuri ir atbildīgi par saimnieciskā darījuma veikšanu un attaisnojuma dokumentā sniegtas informācijas pareizību.
Atsevišķiem attaisnojuma dokumentu veidiem var būt obligāti arī citi papildus rekvizīti (zīmogs u.c.), kas paredzēti attiecīgajos normatīvajos aktos.

Par dokumenta juridisko spēku ir norāde „Dokumenta juridiskā spēka likuma" 4.pantā.
Lai dokumentam būtu juridisks spēks, tajā jāiekļauj šādi rekvizīti:
- dokumenta autoru nosaukums;
- dokumenta datums;
- paraksts.
Tiesību aktos noteiktajos gadījumos organizācijas dokumentā, lai tam būtu juridisks spēks, papildus augstākminētajiem rekvizītiem iekļauj šādus rekvizītus:
- dokumenta izdošanas vietas nosaukums;
- zīmoga nospiedums;
- dokumenta apstiprinājuma uzraksts vai atzīme par dokumenta apstiprināšanu;
- dokumenta reģistrācijas numurs.
Dokumentā, kurā norādāms tā saņēmējs, lai šim dokumentam būtu juridisks spēks, norāda arī adresātu.
Ja saskaņā ar tiesību aktu prasībām dokumentā jābūt vairāku personu parakstam, dokuments iegūst juridisku spēku, kad to parakstījušas visas attiecīgās personas.

Ja EKA čeks tiek izmantots kā nodokļa rēķins, prasības rekvizītiem EKA čekā tiek noteiktas ar likuma „Par PVN" 8.panta 5.1 un 6.daļām.
Par nodokļa rēķinu uzskata dokumentu, kurā ietverta šāda informācija:
- rēķina izrakstīšanas datums;
- rēķina vienas vai vairāku sēriju kārtas numurs, kas unikāli identificē rēķinu;
- preču piegādātāja vai pakalpojumu sniedzēja nosaukums (fiziskajai personai - vārds, uzvārds, personas kods) un juridiskā adrese (fiziskajai personai - deklarētā dzīvesvieta);
- preču piegādātāja vai pakalpojumu sniedzēja reģistrācijas numurs Valsts ieņēmumu dienesta ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā;
- preču vai pakalpojumu saņēmēja nosaukums (fiziskajai personai - vārds, uzvārds, personas kods) un juridiskā adrese (fiziskajai personai - deklarētā dzīvesvieta);
-preču vai pakalpojumu saņēmēja reģistrācijas numurs Valsts ieņēmumu dienesta ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā vai citas dalībvalsts ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā, ja tāds ir;
- preču piegādes vai pakalpojuma sniegšanas datums, ja tas atšķiras no rēķina izrakstīšanas datuma, vai datums, kad saņemta atlīdzība avansā, ja šis datums ir zināms un atšķiras no rēķina izrakstīšanas datuma;
- piegādāto preču vai sniegtā pakalpojuma nosaukums, daudzums (apjoms) un mērvienība;
- piegādāto preču vai sniegtā pakalpojuma cena (vienas vienības vērtība bez nodokļa);
- piemērotās atlaides, ja tās nav atskaitītas no vienas vienības vērtības;
- piemērotā nodokļa likme;
- aprēķinātā nodokļa summa;
- darījuma kopsumma bez nodokļa.

Darījumos iekšzemē, kur darījuma vērtība bez nodokļa ir mazāka par 100 latiem, kā nodokļa rēķinu ir atļauts izmantot dokumentu, kurš satur informāciju , kas norādīta likuma 8.panta 6.daļā.

Par nodokļa rēķinu var izmantot arī no apliekamās personas saņemto kases čeku, ja tajā sniegta šā panta sestajā daļā minētā informācija. Ja kases čekā nav norādīta pilnīga 8.panta sestajā daļā minētā informācija, kases čekam pievieno attaisnojuma dokumentu, kurā ir norādīts kases čeka datums un numurs un šā panta sestajā daļā minētie rekvizīti, ja šajā pantā nav noteikts citādi.
Bet, lai čeku kopā ar attaisnojuma dokumentu varētu izmantot kā nodokļa rēķinu, papildus 8.panta 5.1 un 6.daļās minētajiem rekvizītiem ir jānorāda čeka numurs. Attaisnojuma dokuments tiek izrakstīts divos eksemplāros. Pirmo eksemplāru saņem preču (pakalpojumu) pircējs, bet otro eksemplāru - preču (pakalpojumu)piegādātājs. Attaisnojuma dokumentu preču (pakalpojumu) piegādātājs izraksta pēc preču, pakalpojumu pircēja pieprasījuma (MK noteikumu Nr.933 187.punkts).

Tātad, pērkot pamatlīdzekli, priekšnodokli var atskaitīt, ja čekā ir norādīti visi rekvizīti, kādi ir nepieciešami nodokļa rēķinam.

 

 

 



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602