Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Tiesības saņemt maternitātes un vecāku pabalstu patentmaksas maksātājam


01.03.2019

Jautājums

Sieviete- keramikas izgatavotāja- ir patentmaksas maksātāja. Nekur citā vietā nestrādā. Pēc 1,5 mēneša viņai sāksies dekrēta atvaļinājums.

Vai viņai pienākas maternitātes un vecāku pabalsts?


Atbilde

Saskaņā ar likuma "Par IIN" 11.10 panta 1.daļu patentmaksa ir valsts noteikts vienots fiksēts maksājums, kas ietver IIN un VSAOI par fiziskās personas saimniecisko darbību.

67% no patentmaksas ieskaita VSA speciālajā budžetā, 33% - maksātāja dzīvesvietas pašvaldības budžetā (likuma "par IIN" 26.panta 6.daļa).

Atbilstoši likuma "Par VSA" 6.panta 3.2 daļai fiziskās personas, kuras veic saimniecisko darbību un par to maksā patentmaksu, ir pakļautas pensiju apdrošināšanai un invaliditātes apdrošināšanai, bet personas, kuras sasniegušas vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, vai kurām ir piešķirta valsts vecuma pensija (tai skaitā priekšlaicīgi), ir pakļautas pensiju apdrošināšanai.

Tātad patentmaksas maksātājs ir sociāli apdrošināts tikai diviem apdrošināšanas veidiem – pensiju apdrošināšanai un invaliditātes apdrošināšanai. Līdz ar to, ja tiek maksāta tikai un vienīgi patentmaksa, sievietei nebūs tiesību uz maternitātes un pēc tam uz vecāku pabalstu.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602