Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Bezdarbnieka pabalsta apēķināšana


13.07.2015

Jautājums

Darbiniece bija bērna kopšanas atvaļinājumā. Dotajā brīdī bērnam izpildas gads, un viņa nolēma pagaidām neatgriezties darbā.

Kā tiek aprēķināts bezdarbnieku pabalsts šajā gadījumā, ja darbiniece sastāv darba attiecībās no 2012.gada?


Atbilde

Bērna kopšanas atvaļinājuma laikā VSAOI veic valsts. Cilvēks, kurš atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, ir sociāli apdrošināts arī pret bezdarbu. Līdz ar to pēc bērna kopšanas atvaļinājuma ir tiesības uz bezdarbnieka pabalstu.

Bezdarbnieka statusu, kas ir pamats bezdarbnieka pabalsta saņemšanai, minētajā gadījumā var iegūt tikai pēc darba attiecību pārtraukšanas.

Bezdarbnieka pabalsta saņemšanas ilgums visiem bezdarbniekiem ir 9 mēneši. Pabalstu aprēķina proporcionāli apdrošināšanas stāžam un atbilstoši ienākumiem, no kuriem tiek veiktas iemaksas bezdarba gadījumam.

Ja apdrošināšanas stāžs ir no 1 līdz 9 gadiem ieskaitot, tad bezdarbnieka pabalsts ir 50% no vidējās iemaksu algas; ja no 10 līdz 19 gadiem ieskaitot - 55% no vidējās iemaksu algas, ja no 20 līdz 29 gadiem ieskaitot - pabalsta apmērs ir 60% no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, ja 30 gadi un vairāk - 65 % no vidējās iemaksu algas. Pabalsta apmērs samazinās ar katriem trim mēnešiem: pirmos 3 mēnešus maksā piešķirtajā apmērā; nākamos 3 mēnešus - 75% no piešķirtā pabalsta apmēra; pēdējos 3 mēnešus - 50% no piešķirtā pabalsta apmēra.

Vidējās iemaksu algas aprēķināšanas kārtība ir noteikta likumā "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam"un MK.noteikumos Nr.866 "Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai un bezdarbnieka pabalsta un apbedīšanas pabalsta piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība"

Vidējo iemaksu algu aprēķina no Jūsu iemaksu algas par 12 mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāra mēnešus pirms mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss. Ja 12 mēnešu periodā, par kuru aprēķināma vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, cilvēks ir atradies bērna kopšanas atvaļinājumā, un attiecīgās iemaksas šajā periodā darba devējam nebija jāveic, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par iepriekšējiem 12 mēnešiem pirms attiecīgā perioda, "atkāpjoties" līdz darba devēja pēdējai reģistrētajai iemaksu algai 32 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas mēneša.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602