Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Pensionāra attaisnotie izdevumi


27.05.2020

Jautājums

Pensionārs strādā mikrouzņēmumā, kur viņa alga  ir 720 EUR. Pensija viņam ir 838 EUR. Viņš ir arī 3.grupas invalīds.

2019.gadā viņam bija ceļa protezēšanas operācija.

Vai viņš var atgūt kaut kādu daļu no maksas par operāciju?


Atbilde

Likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" (likums "Par IIN") 8.panta 3.daļas 10.punktā teikts, ka pie pārējiem fiziskās personas ienākumiem, par kuriem ir jāmaksā nodoklis, tiek pieskaitītas pensijas neatkarīgi no to izmaksas avota.

Atbilstoši likuma "Par IIN" 10.panta 1.daļas 2.punktam pirms ienākuma aplikšanas ar nodokli no gada apliekamo ienākumu apjoma tiek atskaitīti izdevumi par maksātāja un viņa ģimenes locekļu (gan tādu, kuru rezidences valsts ir Latvijas Republika, gan tādu, kuru rezidences valsts ir cita Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts) medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu.

Saskaņā ar likuma 10.panta 1.3 daļu šie izdevumi kopā nedrīkst pārsniegt 50% no maksātāja taksācijas gada apliekamā ienākuma lieluma, bet ne vairāk kā 600 EUR (ja maksātājs attaisnotajos izdevumos iekļauj attaisnotos izdevumus par ģimenes locekļiem - ne vairāk kā 600 EUR par katru ģimenes locekli).

Attaisnotos izdevumus nepiemēro mikrouzņēmuma - mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja - darbinieka un īpašnieka ienākumam no mikrouzņēmuma (10.panta 5.daļa)

No visa iepriekš minētā ir secināms, ka jautājumā minētajā situācijā attaisnotos izdevumus nedrīkst piemērot vienīgi pensionāra ienākumam no mikrouzņēmuma, bet ienākumam no pensijas tos drīkst piemērot.

Līdz ar to gadījumos, kad no pensijas tiek ieturēts nodoklis, pārmaksāto IIN par attaisnotajiem izdevumiem (medicīnas pakalpojumiem u.c) var atgūt arī pensijas saņēmējs.

Ja persona vēlas atgūt pārmaksāto IIN par attaisnotajiem izdevumiem, viņai jāiesniedz gada ienākumu deklarācija, kurā jānorāda attaisnotie izdevumi, pievienojot klāt šos izdevumus apliecinošus dokumentus.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602