Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Mazmeitas medicīnisko izdevumu uzskaite pensionāra gada deklarācijā


17.09.2019

Jautājums

Strādājošs pensionārs maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) kā no pensijas, tā arī no darba algas.

Kad viņš iesniegs gada ienākumu deklarāciju, vai viņš drīkstēs pievienot savas mazmeitas čekus par izdevumiem par Latvijā saņemtiem stomatologa un citiem medicīniskajiem pakalpojumiem, ja viņa dotajā brīdī dzīvo un strādā Norvēģijā (viņas rezidences valsts).


Atbilde

Atbilstoši likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" (likums "Par IIN") 10.panta 1.daļas 2.punktam pirms ienākuma aplikšanas ar nodokli no gada apliekamo ienākumu apjoma tiek atskaitīti izdevumi par maksātāja un viņa ģimenes locekļu (gan tādu, kuru rezidences valsts ir Latvijas Republika, gan tādu, kuru rezidences valsts ir cita ES dalībvalsts vai EEZ valsts) medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu. Minēto izdevumu sastāvu un piemērošanas kārtību nosaka Ministru kabinets.

Tā kā mazmeitas rezidences valsts – Norvēģija -  ir EEZ valsts, tad arī viņas attaisnotos izdevumus var deklarēt Latvijas nodokļu maksātājs.

Attaisnoto izdevumu norma gan pašam nodokļa maksātājam, gan par katru ģimenes locekli ir 600 eiro gadā. Attaisnotajos izdevumos iekļaujama summa ne vairāk par 50% no gada apliekamā ienākuma (likuma “"Par IIN" 10.panta 1.3 daļa).

MK noteikumu Nr.899 Likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" normu piemērošanas kārtība” 56.punktā teikts, ka piemērojot likuma 10.panta1.daļas 2.punktu, par fiziskās personas ģimenes locekļiem uzskatāmas personas, par kurām tai ir tiesības saņemt nodokļa atvieglojumus saskaņā ar likuma 13.pantu, kā arī tās vecāki, vecvecāki, laulātais, bērni un mazbērni neatkarīgi no tā, vai viņi ir maksātāja apgādībā. Fiziskās personas tiesības uz attaisnoto izdevumu atskaitīšanu no apliekamā ienākuma nav atkarīgas no tā, vai fiziskā persona kalendāra gadā ir izmantojusi nodokļa atvieglojumus par likuma 13.pantāminētajām personām.

Līdz ar to jautājumā minētajā situācijā izdevumus par mazmeitas saņemtajiem medicīnas un stomatologa pakalpojumiem Latvijā kā attaisnotos izdevumus var deklarēt arī jebkurš no vecvecākiem. Vienīgais noteikums ir tāds, ka uz kases čeka vai kvīts, vai bankas maksājumā ir jābūt uzrādītam mazmeitas vārdam, uzvārdam un personas kodam.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602