Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Nodokļu piemērošana ienākumam no nekustamā īpašuma pārdošanas


01.11.2017

Jautājums

Privātpersona vēlas pārdot māju, kura ir tās īpašumā no 2009. gada, bet personas dzīvesvieta deklarēta tajā no 2016. gada 3. oktobra. Personas īpašumā ir arī cits nekustamais īpašums.

Kā aprēķina deklarētās dzīvesvietas periodu, vai 12 mēneši skaitīsies pagājuši jau no 4. oktobra vai nepieciešams pagaidīt veselu mēnesi un pārdot māju pēc 1. novembra, lai nevajadzētu maksāt nodokli no kapitāla pieauguma.


Atbilde

Procesuālās darbības izpilda likumā noteiktajos termiņos.

Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 42. panta 1. daļā noteikto procesuālais termiņš, kas aprēķināms gados, mēnešos vai dienās, sākas nākamajā dienā pēc datuma vai pēc notikuma, kurš nosaka tā sākumu.

Likuma "Par IIN" 8.panta 3.daļas 11.punktā noteikts, ka pie pārējiem fiziskās personas ienākumiem, par kuriem ir jāmaksā nodoklis, tiek pieskaitīti ienākumi no nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Savukārt atbilstoši minētā likuma 9.panta 1.daļas 33.punktam gada apliekamajā ienākumā netiek ietverts un ar nodokli netiek aplikts ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta (kas nav deklarēta kā maksātāja papildu adrese).

Līdz ar to, ja fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta nekustamajā īpašumā ir no 2016. gada 3. oktobra, tad 12 mēneši, kurus jāņem vērā, lai nebūtu jāmaksā IIN no kapitāla pieauguma, aprit 2017. gada 4. oktobrī.

Tātad jautājumā minētajā situācijā, lai varētu piemērot nodokļa atbrīvojumu, māja jāpārdod ne agrāk kā 2017.gada 4.oktobrī.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602