Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Attaisnoto izdevumu par ārstnieciskajiem pakalpojumiem atgriešana


12.02.2016

Jautājums

Fiziskai personai ir veselības apdrošināšanas polise, kurā apdrošināšanas sabiedrība sedz 50% no medicīniskajiem izdevumiem. Oriģinālie čeki par pilnu samaksu atrodas pie fiziskas personas.

Kā fiziskai personai ir jānorāda attaisnotie izdevumi par ārstnieciskajiem pakalpojumiem gada ienākumu deklarācijā?


Atbilde

Saskaņā ar MK noteikumu Nr.336 "Noteikumi par attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem" 1.punktu, fiziskās personas - IIN maksātāja attaisnotajos izdevumos ietverami izdevumi par izglītības un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu, kuru kopējā summa 2015.gadā nepārsniedz maksātājam un viņa ģimenes locekļiem 213,43 EUR katram (sākot no 2016.gada 1. janvāra - 215 EUR). Ja šo izdevumu taksācijas gada kopsumma maksātājam vai viņa ģimenes loceklim pārsniedz katrai personai 213.43 EUR, maksātājs izdevumu pārsnieguma daļu ir tiesīgs attiecināt uz nākamo 5 taksācijas gadu apliekamo ienākumu hronoloģiskā secībā.

Iepriekš minētais atļauto izdevumu apmēra ierobežojums neattiecas uz izdevumiem par plānotajām operācijām, kas ir plānveida veselības aprūpes pakalpojumi, un zobārstniecības pakalpojumiem, ieskaitot zobu protezēšanu (MK noteikumi Nr.336, 3.punkts). No 2016.gada - arī olšūnu punkciju (folikulu iegūšanu, izmantojot punkciju), endoprotēžu un citu veidu ar cilvēka organismu savienotu protēžu izgatavošanu un iegādi, ja par to nav samaksāts no Nacionālā veselības dienesta vai citu personu līdzekļiem.

Lai par attaisnotajiem izdevumiem saņemtu IIN atmaksu, nodokļu maksātājam ir jāiesniedz VID gada ienākumu deklarācija. Gadījumos, kad daļu no medicīniskajiem izdevumiem sedz veselības apdrošināšanas polise, fiziskajai personai gada ienākumu deklarācijā ir jāiekļauj tikai to izdevumu daļa, kuru nav segusi apdrošināšanas sabiedrība.

Piemēram, jautājumā minētajā situācijā, kad apdrošināšanas sabiedrība sedz 50% no ārstniecības izdevumiem, ja fiziskā persona par vizīti pie ārsta ir samaksājusi 30 EUR, savukārt apdrošināšanas sabiedrība viņai ir atmaksājusi 15 EUR, tad fiziskajai personai ir tiesības gada ienākumu deklarācijā iekļaut tikai 15 EUR.

Par apdrošināšanas sabiedrības segto izdevumu daļu vēlams tai palūgt izziņu, kurā norādīts, cik liela attaisnoto izdevumu summas daļa par medicīnu ir atmaksāta. Var arī, ejot iesniegt apdrošināšanas sabiedrībai maksājumu dokumentus izdevumu daļas atmaksai, palūgt, lai tās pārstāvis izdara atzīmi uz paša maksājuma dokumenta, kāda summa tiks atmaksāta. Vēl var iedzīvotāju gada deklarācijai pievienot klāt bankas izrakstu, kurā redzamas atmaksātās summas. Fiziskā persona var arī uz apmaksas dokumentiem izdarīt atzīmi par atmaksāto summu izdarīt pati un klāt pievienot līguma kopiju ar apdrošināšanas sabiedrību, kurā atrunāts, ka tā sedz 50% no summas par medicīnas pakalpojumiem.

Vēl jāatgādina, ka iedzīvotāju gada ienākumu deklarācijai klāt pievienotajos apmaksas dokumentos noteikti ir jābūt norādītiem vai nu pašas fiziskās personas, kura iesniedz deklarāciju, vai arī viņa ģimenes locekļa vārds, uzvārds, personas kods un samaksāto izdevumu veids.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602