Iedzīvotāju ienākuma nodokļa apmaksa Rīgas un Ventspils nodokļu maksātājiem - www.d-k.lv


Вопрос

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis par darbiniekiem, kuri deklarēti Rīgā, no 2015.gada janvāra ir jāmaksā Valsts kases sadales kontā.
Vai pareizi būs nodokli par decembri ieturēt un pārskaitīt janvārī uz Valsts kases kontu vai uz attiecīgās pašvaldības kontu?




Ответ

Speciālā kārtība attiecībā uz Rīgas pašvaldības teritorijā un Ventspils pašvaldības teritorijā reģistrēto nodokļu maksātāju IIN ieskaitīšanu valsts un pašvaldības budžetā ir spēkā vēl tikai līdz 2014.gada 31.decembrim. Līdz 2014.gada beigām spēkā esošajā kārtībā noteikts, ka Rīgā vai Ventspilī dzīvojošiem nodokļu maksātājiem vai darba devējiem, kuri atrodas minēto pašvaldību administratīvajā teritorijā, IIN no šo pašvaldību teritorijā dzīvojošo darba ņēmēju darba samaksas jāieskaita attiecīgās pašvaldības budžeta kontā, bet nodokļa summas no pārējo darba ņēmēju darba samaksas – attiecīgajā Valsts kases kontā.

Ar 2015.gada 1.janvāri Rīgas dome un Ventspils pilsētas dome slēgs minētos IIN norēķina kontus un visi IIN maksājumi par minēto pašvaldību teritorijā reģistrētajiem nodokļu maksātājiem būs jāveic tikai Valsts kases IIN sadales kontā, norādot šādus rekvizītus:

 

Saņēmējs

Reģistrācijas kods

BIC kods

Konta numurs

Nosaukums

Valsts kase

90000050138

TRELLV22

LV91TREL1060000110000

Ieņēmumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa

 

Minētās izmaiņas nosaka MK 2014.gada 3.novembra noteikumi Nr.680 "Grozījums Ministru kabineta 2010.gada 21.septembra noteikumos Nr.899 "Likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" normu piemērošanas kārtība"".

Atgādinām, ka darba devējam algas nodoklis jāietur un jāiemaksā budžetā tajā pašā dienā, kad tiek izmaksāta darba samaksa.

Tātad, ja darba alga par 2014. gada decembri tiek izmaksāta 2015.gada janvāra mēnesī, tad arī visi IIN maksājumi no tās ir jāveic algas izmaksas dienā, t.i., janvārī uz Valsts kases IIN sadales kontu.