Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Fiziskas personas attaisnotie izdevumi un naudas atgriešana par ārstēšanos


27.11.2014

Jautājums

Es strādāju pēc darba līguma firmā un vienlaicīgi mikrouzņēmumā.

Man bija operācija un citi izdevumi par ārstēšanu, kas apstiprināti ar čekiem.

Kā var atgriezt daļu naudas par ārstēšanu, kādu summu? Kas dēļ tā ir jāveic?


Atbilde

Ja MU darbinieks ir strādājis ne tikai mikrouzņēmumā, bet arī citur un maksājis IIN, viņš var iesniegt gada ienākumu deklarāciju un piemērot attaisnotos izdevumus par izglītību un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu tai ienākumu daļai, no kuras maksāts IIN.

Saskaņā ar MK noteikumu Nr.336 „Noteikumi par attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem” 1.punktu, fiziskās personas - IIN maksātāja attaisnotajos izdevumos ietverami izdevumi par izglītības un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu, kuru kopējā summa taksācijas gada laikā nepārsniedz maksātājam un viņa ģimenes locekļiem 213,43 EUR katram. Ja šo izdevumu taksācijas gada kopsumma maksātājam vai viņa ģimenes loceklim pārsniedz katrai personai 213.43 EUR, maksātājs izdevumu pārsnieguma daļu ir tiesīgs attiecināt uz nākamo 5 taksācijas gadu apliekamo ienākumu hronoloģiskā secībā. Izglītības un ārstniecisko izdevumu kopējā apmēra pārsnieguma summu, kas izveidojusies taksācijas gadā, maksātājs atskaita no sava apliekamā ienākuma katrā no nākamajiem pieciem pēctaksācijas gadiem pēc taksācijas gada attaisnoto izdevumu atskaitīšanas. Katrā nākamajā taksācijas gadā atskaitāmais kopējais attaisnoto izdevumu apmērs nedrīkst pārsniegt 213.43 EUR.

Iepriekš minētais atļauto izdevumu apmēra ierobežojums neattiecas uz izdevumiem par plānotajām operācijām, kas ir plānveida veselības aprūpes pakalpojumi, un zobārstniecības pakalpojumiem, ieskaitot zobu protezēšanu (minēto noteikumu 3.punkts). Maksātāja izdevumus, kuri pēc citu maksātājam likumā paredzēto summu atskaitīšanas pārsniedz atlikušo maksātāja apliekamā ienākuma apmēru, var sadalīt starp maksātāja ģimenes locekļiem, kuriem ir tiesības uz attaisnotajiem izdevumiem par maksātāju, bet attiecībā uz maksātāja ģimenes locekli šo izdevumu pārsnieguma summu var sadalīt starp maksātāju un citām personām, kurām ir tiesības uz attaisnotajiem izdevumiem par maksātāja ģimenes locekli (noteikumu 3.1punkts). Taču šos izdevumus nevar attiecināt uz nākamo 5 taksācijas gadu apliekamo ienākumu.

Saskaņā ar minēto noteikumu 7. punktu, attaisnotajos ārstnieciskajos izdevumos ir atļauts ieskaitīt taksācijas gada izdevumus par tiem veselības aprūpes pakalpojumiem, ar kuriem saistītos izdevumus atbilstoši normatīvajiem aktiem nesedz slimokases (izņemot redzes asumu koriģējošu optikas izstrādājumu iegādes izdevumus), kā arī:

 -  veiktās pacienta iemaksas;

 -  visus ar ārstēšanos rehabilitācijas iestādēs saistītos izdevumus;

 -  izdevumus par endoprotēžu un cita veida ar cilvēka organismu savienotu protēžu izgatavošanu un iegādi, ja par to nav samaksāts no slimokases vai citu personu līdzekļiem.

7.punktā minētajos attaisnotajos ārstnieciskajos izdevumos neietver izdevumus par ārstniecības līdzekļu (ārstniecisko preparātu, zāļu un vitamīnu), medicīnas ierīču un preču iegādi, izņemot veselības aprūpes pakalpojuma sniegšanai izmantoto ārstniecības līdzekļu, medicīnas ierīču un preču iegādes izdevumus, par ko nemaksā no slimokases līdzekļiem.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602