Individuālā uzņēmēja no Ukrainas transporta pakalpojumu sniegšana - www.d-k.lv


Вопрос

Individuālais uzņēmējs no Ukrainas, PVN nemaksātājs, sniedz Latvijas kompānijai, PVN maksātājam, transporta pakalpojumu kravas piegādē no Ungārijas uz Krieviju.

Vai nepieciešams pie apmaksas individuālajam uzņēmējam ieturēt iedzīvotāju ienākuma nodokli?



Ответ

Saskaņā ar likuma „Par IIN” 3.panta 3.daļas 2.punktu, nerezidenta ar IIN apliekamais ienākums ir ienākums no profesionālās darbības, kas veikta Latvijas Republikas rezidentu vai nerezidentu pastāvīgo pārstāvniecību labā Latvijas Republikā vai ārpus tās.

Profesionālā darbība ir jebkura neatkarīga profesionālu pakalpojumu sniegšana ārpus darba tiesiskajām attiecībām.

Par profesionālo darbību saskaņā ar likumu „Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu” ir uzskatāmas reglamentētās profesijas, pie kurām pieder arī mehānisko transportlīdzekļu vadītājs.

Tātad, ņemot vēŗā iepriekš minēto, Ukrainas individuālā uzņēmēja darbība būs klasificējama kā nerezidenta profesionālie pakalpojumi, kas veikti Latvijas Republikas rezidenta labā un tie ir jāapliek ar IIN.

Pie ienākuma izmaksas ir jāietur IIN 24% apmērā un līdz ienākumu gūšanai sekojošā mēneša 5.datumam tas ir jāiemaksā budžetā (likuma  „Par IIN” 17.panta 10.daļas 12.punkts).