Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Ir saņemti ienākumi no ES vai Eiropas Ekonomiskās zonas valsts obligācijām, un to atspoguļošana gada deklarācijā


05.04.2012

Jautājums

Vai gada ienākumu deklarācijā ir jāuzrāda no ES vai Eiropas Ekonomiskās zonas valsts obligācijām saņemtie ienākumi, kam netiek piemērots iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

Kurā gada ienākumu deklarācijas pielikumā ir jāuzrāda šie ienākumi?


Atbilde

Valsts obligācijas ir valsts parāda vērtspapīri, ko valsts vārdā emitē finanšu ministrija vai cita valsts pilnvarota persona (institūcija) ar mērķi nodrošināt valsts budžeta deficīta finansēšanu un valsts parāda pārfinansēšanu, kā arī valdības finanšu likviditāti.

Likuma „Par IIN” 9.panta 1.daļas 6.punktā teikts, ka gada apliekamajā ienākumā netiek iekļauti un ar nodokli netiek aplikti  ienākumi no Latvijas vai citas Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts un pašvaldību parādzīmēm.

Iekšzemes nodokļa maksātājam, kas taksācijas gada laikā ir saņēmis Latvijas Republikā ienākumus, no kuriem izmaksas vietā ir ieturēts nodoklis, ja viņa saņemto šā likuma 9.panta pirmajā daļā minēto ar nodokli neapliekamo ienākumu kopējā summa nepārsniedz četrkāršotu taksācijas gadam noteikto neapliekamā minimuma apmēru vai viņam saskaņā ar šā likuma 19.panta otro daļu gūtie ienākumi nav jāuzrāda deklarācijā, ir tiesības neiesniegt deklarāciju, ja šajā vai citos likumos nav noteikts citādi. Minētais nosacījums attiecināms arī uz gadījumiem, kad iekšzemes nodokļa maksātājs taksācijas gada laikā ir saņēmis tikai Latvijas Republikā ienākumus, no kuriem izmaksas vietā ir ieturēts nodoklis, vai tikai šā likuma 9.panta pirmajā daļā minētos ar nodokli neapliekamos ienākumus, kuru kopējā summa nepārsniedz četrkāršotu taksācijas gadam noteikto neapliekamo minimumu, vai viņam saskaņā ar šā likuma 19.panta otro daļu gūtie ienākumi nav jāuzrāda deklarācijā. (likuma „Par IIN” 20.panta 1.daļa)

Tātad, ja ienākumu summa no valsts obligācijām pārsniedz četrkārtīgu gada neapliekamo minimumu ( 2011. gadā 2160 latus), tad tie ir jāuzrāda gada ienākumu deklarācijas 04.ailē un pielikuma D1  -  taksācijas gadā  Lavijas Republikā gūtie ienākumi – ailē „Neapliekamie ienākumi”.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602