Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Iebraukšanas un uzturēšanās viesnīcā apmaksa dibinātājam – nerezidentam


23.08.2010

Jautājums

Latvijas firmas dibinātājs ir Latvijas nerezidents. Firmai ar viņu nav darba attiecību. Viņš ierodas Latvijā un firma apmaksā viņa lidmašīnas biļetes un dzīvošanu viesnīcā.

Vai šie izdevumi būs nerezidenta ienākumi un no tiem jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis vai arī tos var uzskaitīt kā komandējuma izdevumus un norakstīt izdevumos, kas saistīti ar saimniecisko darbību?

 


Atbilde

Likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” („Par IIN”) 3.panta 3.daļas 4.punktā noteikts, ka uz nerezidenta ienākumiem, kuriem tiek piemērots iedzīvotāju ienākuma nodoklis, attiecas ienākumi:

-  no pienākumu pildīšanas LR reģistrētā kapitālsabiedrības vai kooperatīvās sabiedrības valdē vai padomē neatkarīgi no tā, vai tiek saņemts ienākums no LR reģistrētas sabiedrības vai sabiedrības, kas nav LR rezidents;

- kas izmaksāti saistībā ar darba braucieniem vai komandējumiem un pārsniedz normatīvajos aktos noteiktās normas, kuras nosaka izdevumu, kas saistīti ar darbinieku komandējumiem un darba braucieniem, atlīdzināšanas kārtību.

 

Tātad, summām, kas izmaksātas nerezidentam saistībā ar komandējumiem vai darba braucieniem un kas nepārsniedz normas, kuras noteiktas MK noteikumos Nr.219, netiek piemērots iedzīvotāju ienākuma nodoklis, bet summām, kuras pārsniedz normas, nodokli piemēro.

 

Tā kā dibinātājs nesaņem atlīdzību, tad nav sociālās apdrošināšanas iemaksu objekta.

 

Ja firmas dibinātājs nesaņem algu firmā un nav ar to darba attiecībās, ar viņu var tikt noslēgts līgums par pakalpojumu sniegšanu, kas saistīti ar saimniecisko darbību.

 

Ar firmas dibinātāju tāpat var slēgt vadības līgumu (pilnvarotā pārstāvniecība) par vadības funkciju veikšanu par maksu vai bez atlīdzības.

 

Dibinātāja izdevumus, kas saistīti ar darba braucieniem vai komandējumiem, var norakstīt uzņēmuma saimnieciskās darbības izdevumos.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602