Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Aizdevums, kurš izsniegts dibinātājam, un apliekamā ienākuma korekcija


21.03.2011

Jautājums

Firma izsniedza dibinātājam aizdevumu uz 6 mēnešiem summā 5000 lati ar procentiem.

Vai ir jāpalielina apliekamais ienākums uzņēmumu ienākuma nodokļa deklarācijā un jāaizpilda deklarācijas 2.pielikums?


Atbilde

Likuma „Par UIN" 1.panta 5.daļā noteikts, ko nozīmē ar uzņēmumu saistīta persona. Tā ir persona, kurai (fiziskās personas gadījumā - tās radiniekiem līdz trešajai pakāpei vai laulātajam, vai ar šo personu svainībā esošiem līdz otrajai pakāpei) pieder vairāk nekā 50 procenti no komercsabiedrības pamatkapitāla vai daļu vērtības, vai kooperatīvās sabiedrības paju vērtības, vai, kurai ar līgumu ir nodrošināta izšķiroša ietekme komercsabiedrībā vai kooperatīvajā sabiedrībā.

Apliekamais ienākums palielinās par preču (produkcijas, pakalpojumu) vērtību starpību, kas rodas, ja šīs preces (produkcija, pakalpojumi) par cenām, kas ir zemākas par tirgus cenām, tiek pārdotas saistītiem ārvalstu uzņēmumiem, saistītam uzņēmumam, kas veido vienu uzņēmumu grupu, un komercsabiedrībām vai kooperatīvajām sabiedrībām, kuras ir atbrīvotas no uzņēmumu ienākuma nodokļa vai kuras izmanto uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaides, vai, ja šīs preces (produkcija, pakalpojumi) par cenām, kas ir zemākas par tirgus cenām, tiek pārdotas ar uzņēmumu saistītām personām (likuma 12.panta 2.daļas 2.punkts).

Firmas īpašnieks ir persona, kas ir saistīta ar uzņēmumu, un visiem darījumiem ar šādām personām jānotiek pēc tirgus cenām.

Eksistē aizdevumu finanšu pakalpojumu tirgus vērtība un, ja šis pakalpojums ir sniegts dibinātājam par cenu, kas ir zemāka nekā tirgus cena, tad par starpības summu procentiem un aizdevumu procentu tirgus vērtībai palielinās apliekamais ienākums (UIN deklarācijas 30.rinda).

Ja notiek darījumi ar saistītiem uzņēmumiem vai saistītām personām, tad jāaizpilda UIN deklarācijas 2.pielikums „Darījumi ar saistītiem uzņēmumiem (personām)".



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602