Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Uzņēmuma autotransporta izmantošana personīgām vajadzībām


11.01.2010

Jautājums

Darbinieka gūto labumu no uzņēmuma autotransporta izmantošanas personīgām vajadzībām ir jāieskaita darbinieka darba algā.

Vai šo summu, aprēķinot vidējo darba samaksu, ir jāieskaita kopējā darba algas summā?

 


Atbilde

Vidējā mēneša darba samaksa (Darba likuma 75.pants) tiek aprēķināta, kopējo darba samaksas summu par sešiem pēdējiem mēnešiem dalot ar seši. Darba samaksa ir regulāri izmaksājama atlīdzība par veikto darbu, kas iekļauj darba algu, kā arī piemaksas, prēmijas un jebkuras, ar darbu saistītās, līgumā noteiktās atlīdzības. Tātad, darbiniekam sniegtais labums (autotransporta izmantošana personīgām vajadzībām), darba algā vidējās darba samaksas aprēķināšanā netiek ieskaitīts.

  

Jautājums

Uzņēmums saskaņā ar normas līgumu no fiziskas personas iznomā automobili saimnieciskās darbības veikšanai. Divi darbinieki izmanto automobili uzņēmuma saimnieciskai darbībai (izvadā klientiem pakešu logus), dažreiz darbinieki to izmanto savām vajadzībām. Kā aprēķināt katra darbinieka gūto labumu, ja dažreiz sanāk tā, ka viens darbinieks veselu mēnesi neizmanto uzņēmuma transportu personīgām vajadzībām.  

 

Atbilde

Saskaņā ar MK noteikumu Nr.1666 5.punktu automobilis, kas paņemts nomā no fiziskas personas, ir uzņēmuma vadītāja rīcībā esošs. Darba devējs mēneša beigās nosaka mēneša vidējo darbinieku skaitu, kuri izmantoja automobili personīgām vajadzībām, un sadala peļņu starp darbiniekiem, neņemot vērā kilometru skaitu saskaņā ar noteikumu 6.punktu. Līdz nākamā pēc kvartāla mēneša 20 datumam darba devējs iesniedz atskaiti par katra darbinieka gūto labumu.

 

Ja uzņēmuma automobilis netiek izmantots darbinieku personīgām vajadzībām un visiem braucieniem ir maršrutu lapas un pierādījumi tam, ka tie ir saistīti ar saimniecisko darbību, tad darba devējs atskaiti nesniedz.

 

 


Atstāt savu komentāru

Licita 09.03.2010 10:02

Labuma guvējs šai gadījumā ir arī uzņēmums, jo viņš noraksta izmaksās VISUS izdevumus, kas saistās ar autotransporta uzturēšanu(apdrošināšana, CSDD izdevumi, apkopes, remonti u.c.) un nolietojumu arī.

guna 23.02.2010 08:45

Jautājums
Izlasot skaidrojumu Nr.4 žurnālā \"Bilance\" par darbinieka gūto labumu no uzņēmuma autotransporta izmantošanas personīgām vajadzībām, kurā ir rakstīts, ka VSAOI darba devēja daļu (24,09%)maksā darba devējs. Vai tiešām pareizi izprasts, varbūt tomēr jāietur no labuma guvēju?

Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602