Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Pamatlīdzekļu kategorijas nolietojuma aprēķins nodokļiem


10.03.2015

Jautājums

Firma 2014.gada novembrī pārdeva pamatlīdzekli- finanšu grāmatvedībā tas tika norakstīts izdevumos pēc bilances vērtības, bet aprēķinot nolietojumu nodokļiem sanāk, ka izslēgšanas summa ir lielāka kā atlikusī vērtība visai kategorijai, t.i., pamatlīdzekļu kategorijas atlikusī vērtība iznāk negatīva.

Kā to attēlot uzņēmuma ienākuma nodokļa (UIN) deklarācijā?


Atbilde

Attiecīgās kategorijas pamatlīdzekļu atlikušo vērtību nodokļu piemērošanai aprēķina šādi: pamatlīdzekļu atlikusī vērtība uz pārskata gada sākumu + attiecīgās kategorijas iegādāto pamatlīdzekļu vērtība + kapitālie ieguldījumi - izslēgto pamatlīdzekļu atlikusī vērtība finanšu uzskaitē (likuma "Par UIN" 13.panta 1.daļas 4.punkts).

Savukārt, minētā likuma 13.panta 1.daļas 5.punkts nosaka, ka gadījumos, ja pamatlīdzekļu kategorijas nolietojuma aprēķinos tiek iegūta negatīva bilance, tad attiecīgo summu pieskaita pie nodokļa maksātāja apliekamā ienākuma, bet kategorijas bilanci pielīdzina nullei.

Tātad, ja attiecīgās kategorijas pamatlīdzekļu nolietojuma aprēķinos nodokļa vajadzībām ir iegūta negatīva atlikusī vērtība,, tad UIN deklarācijā par šo summu ir jāpalielina ar UIN apliekamais ienākums deklarācijas 35. un tai skaitā arī 35.1.rindā, kur ieraksta pamatojumu - pamatlīdzekļu kategorijas atlikusī negatīvā vērtība (likuma "Par UIN" 13.p.1.d.5.p).

Šāda situācija parasti veidojas tiem pamatlīdzekļiem, kuri uzņēmumā izmantoti salīdzinoši neilgu laiku, jo iepriekšējos gados nodokļu aprēķināšanas vajadzībām tika norakstīts lielāks nolietojums nekā tas bija finanšu grāmatvedībā. Saistībā ar pamatlīdzekļu izslēgšanu šis iepriekš norakstītais nodokļu nolietojums izlīdzinās, t.i., it kā tiek atdota atpakaļ budžetam nenolietotā finanšu nolietojuma daļa. Ja ņem vērā visu pamatlīdzekļa ekspluatācijas laikā aprēķināto nolietojumu finanšu grāmatvedībā un UIN vajadzībām, nodokļu ziņā uzņēmums būtībā neko nezaudē.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602