Datorprogrammu un licenču nolietojums - www.d-k.lv


Вопрос

Kā pareizi aprēķināt datorprogrammu nolietojumu finanšu grāmatvedībā un nodokļu vajadzībām? Kurā kategorijā tās atrodas? Kā noraksta licenci?



Ответ

Datorprogramma un licence datorprogrammas lietošanai ir nemateriālie aktīvi. Tās iekļauj pamatlīdzekļu 3. kategorijā un nolietojums tiek aprēķināts pēc lineārās metodes – finanšu grāmatvedībā (lietošanas ilgumu nosaka uzņēmums pats), un nodokļu aprēķināšanas vajadzībām saskaņā ar likuma Par uzņēmumu ienākuma nodokli”  13.pantu (MK noteikumu Nr.556 108.punkts).

 

3.katagorijas pamatlīdzekļiem likuma 13.pantā noteikta nolietojuma likme 35% apmērā (likme divkāršā apmērā 35%x2).

Finanšu uzskaites vajadzībām uzņēmums pats nosaka datorprogrammas lietošanas laiku no 3 līdz 5 gadiem. Tas ir atkarīgs no datora ekspluatācijas laika, morālā nolietojuma un citiem iemesliem.

 

Citas licences tiek attiecinātas uz nemateriālajiem aktīviem, kurus noraksta izdevumos, samazinot ar nodokli apliekamo ienākumu. Ilgtermiņa licences noraksta 5 gadu laikā vai saskaņā ar „Gada pārskatu likuma”  35.pantu lietderīgās lietošanas laikā. Šīs nolietojuma summas palielina 05.rindu un samazina 39.rindu uzņēmumu ienākuma nodokļa deklarācijā.