Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Juridiskie pakalpojumi, kurus sniegusi firma, kas reģistrēta Māršala salās


26.07.2010

Jautājums

 

Juridiskā firma, kura reģistrēta Māršala salās, sniedza pakalpojumu Latvijas firmai. Rēķinu izrakstīja ārzemju firma. PVN maksātāja numurs nav norādīts. Kādi nodokļi ir jāietur no izmaksām nerezidentam? Vai šis darījums atspoguļojas PVN deklarācijā un pārskatos?


Atbilde

 

Likuma „Par uzņēmumu ienākuma nodokli” („Par UIN”) 3.panta 8.daļa uzliek par pienākumu Latvijas uzņēmumam izmaksas brīdī ieturēt nodokli pēc 15% likmes no jebkurām izmaksām nerezidentam, kas reģistrēts zemu nodokļu valstīs (MK noteikumi Nr.276).

 

Firma reģistrēta Māršala salās, kas ietvertas zemu nodokļu vai beznodokļu valstu un teritoriju sarakstā, un, lai nevajadzētu ieturēt nodokli pēc 15% likmes, var saņemt atļauju VID (likuma „Par UIN” 3.panta 9.daļa). Likuma „Par UIN” 3.panta 10.daļā noteikts, ka, ja ir saņemta atļauja no VID neieturēt nodokli pēc 15% likmes, var piemērot šī panta 4.daļas noteikumus.

 

Ja nerezidents, kas nav reģistrējies ES teritorijā, sniedz pakalpojumus iekšzemē Latvijā, tad, saskaņā ar likuma „Par PVN” 3.panta 10.daļu viņam ir pienākums reģistrēties kā PVN maksātājam.

 

Ja nerezidents nav reģistrējies ES kā ar PVN apliekamā persona, nodokli par ES teritorijā iegādātajām precēm vai saņemtajiem pakalpojumiem aprēķina un samaksā preču vai pakalpojumu saņēmējs (apliekamā persona), iesniedzot nodokļa deklarāciju par to taksācijas periodu, kad saņemta prece vai pakalpojums (likuma 12.panta 9.1 daļa). Šajā gadījumā Latvijas firmai jāveic nodokļa reverss, t.i. jāaprēķina PVN un vienlaicīgi jāatskaita priekšnodoklis (54. un 63.rinda PVN deklarācijā). Bez tam Latvijas firmai ir arī jāaizpilda pārskata PVN1 I daļa „Priekšnodoklis par iekšzemē iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem”.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602