Kravas pārvadājumi no Krievijas uz Igauniju un 0% nodokļa likme - www.d-k.lv


Вопрос

Latvijas apliekamā persona sniedz preču transporta pakalpojumu Latvijas apliekamai personai preču pārvadāšanā no Krievijas uz Igauniju. Kāda PVN likme ir jāpiemēro pakalpojuma sniegšanai?



Ответ

 Atbilde uz šo jautājumu vienmēr bijusi strīdīga, un tas tā ir tāpēc, ka likumā „Par PVN” šī situācija netiek apskatīta. Preču importa jēdziens tiek skaidrots likuma „Par PVN” 1.panta 17.punktā – tā ir preču ievešana iekšzemē no trešajām valstīm.

 

Ja Latvijas apliekamā persona sniedz preču transporta pakalpojumu preču pārvadāšanai no Krievijas uz Igauniju citai Latvijas firmai, kura veic saimniecisko darbību, tad, saskaņā ar likuma 4.1panta 4.daļu, pakalpojuma sniegšanas vieta ir pakalpojuma saņēmēja saimnieciskās darbības veikšanas vieta, t.i. Latvijas iekšzeme.

 

Latvijas transporta kompānijai ir jāpiemēro PVN likme 21% un jāuzrāda šis darījums pārskata PVN 1 III daļā.

Šis bija VID un mūsu portāla ekspertu viedoklis, kas atbilst likumam „Par PVN” (šāda bija atbilde uz šo jautājumu portālā www.d-k.lv 2010.gada 12.maijā).

 

Bet pašreiz ir FM viedoklis, kas uzskata, ka šis pakalpojums ir saistīts ar preču importu ES un ir jāpiemēro 0% PVN likme (likuma 7.panta 1.daļas 2.punkts). Tomēr, ko nozīmē preču imports ES, likums „Par PVN” pagaidām neizskaidro. Cerēsim, ka jaunajā likumā „Par PVN” parādīsies skaidrojums preču importam ES.