Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Īpašuma pārdošana, kas saņemts pēc uztura līguma


09.10.2015

Jautājums

Fiziska persona vēlas pārdot nekustamo īpašumu, kas viņam pieder mazāk par 60 mēnešiem  un kurš tika iegādāts īpašumā pēc uztura līguma. Uzturu saņēmusī  persona ir mirusi.

Kas dotajā gadījumā būs ar nodokļiem?


Atbilde

Likuma "Par IIN" 8.panta 3.daļas 11.punktā ir teikts, ka pie pārējiem fiziskās personas ienākumiem, par kuriem ir jāmaksā nodoklis, tiek pieskaitīti ienākumi no nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Minētā likuma 9.pants atrunā ar nodokli neapliekamo ienākumu veidus. Attiecībā uz nekustamā īpašuma atsavināšanu, gada apliekamajā ienākumā netiek ietverti un ar nodokli netiek aplikti:

- ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta (kas nav deklarēta kā maksātāja papildu adrese)(9.panta 1.daļas 33.punkts),

- ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis maksātāja vienīgais nekustamais īpašums (9.panta 1.daļas 33.1 punkts),

- ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas (attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā maksātāja vienīgais nekustamais īpašums), ja šis ienākums no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas (9.panta 1.daļas 34.2 punkts).

Pārējos gadījumos, pārdodot nekustamo īpašumu, ir jāmaksā IIN 15 % no kapitāla pieauguma (likuma "Par IIN" 15.panta 3.1 daļa).

Ņemot vērā iepriekš minēto, var secināt, ka Jūsu gadījumā, pārdodot nekustamo īpašumu, būs jānosaka ar IIN apliekamais ienākums no kapitāla pieauguma.

Kapitāla pieaugumu nosaka, no kapitāla aktīva atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un kapitāla aktīvā veikto ieguldījumu vērtību kapitāla aktīva turēšanas laikā (likuma 11.9 panta 1.daļa).

Kapitāla aktīva iegādes vērtībā tiek iekļauti arī izdevumi, kas saistīti ar tā iegūšanu: valsts nodeva par darījuma noformēšanu, valsts nodeva lietā par apstiprināšanu mantojuma tiesībās vai lietā par pēdējās gribas rīkojuma akta vai mantojuma līguma stāšanos likumīgā spēkā, valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, komisijas nauda un citi līdzīgi izdevumi (11.9 panta 5.daļa). Šiem izdevumiem ir jābūt pamatotiem ar attaisnojuma dokumentiem.

Saskaņā ar Civillikuma 2096. pantu ar uztura līgumu viena puse nodod otrai naudā vai graudā kādu mantisku vērtību, par ko otrā tai dod uzturu, kamēr uztura ņēmējs dzīvo, ja vien par šā pienākuma ilgumu nav norunāts citādi.

Civillikuma 2100.pants nosaka, - ja uztura devējam nodod nekustamu īpašumu, tad zemes grāmatās ierakstāma uztura saņēmēja labā ķīlas tiesība uztura vērtībā. Uztura ikreizējā vērtība aprēķināma, kapitālizējot viena gada devumu vērtību ar likumiskiem procentiem, kas saskaņā ar minētā likuma 1765.pantu ir 6% no simta gadā.

Uztura līgumu parasti slēdz bez termiņa ierobežojuma - līdz uztura ņēmēja nāves dienai.

Visbiežāk uztura līguma noslēgšanas gadījumā uztura devējs iegūst nekustamo īpašumu pret kaut kādu noteiktu atlīdzību katru mēnesi - tā saucamo uztura naudu.

Jūsu gadījumā, lai pareizi aprēķinātu budžetā maksājamo IIN, svarīgi ir noteikt nekustamā īpašuma iegādes vērtību.

Pieņemsim, ka saskaņā ar noslēgto uztura līgumu Jums kā uztura devējam bija jāmaksā uztura ņēmējam ikmēneša uztura nauda 200 EUR apmērā līdz mūža galam, pretī saņemot nekustamo īpašumu, kas pēc uztura līguma noslēgšanas tika pārreģistrēts zemesgrāmatā uz uztura devēja, t.i. Jūsu,vārda.

Nekustamā īpašuma iegādes vērtību šajā gadījumā aprēķina sekojoši - uztura līgumā noteikto mēnesī maksājamo uztura naudu reizina ar mēnešu skaitu no uztura līguma noslēgšanas brīža līdz uztura ņēmēja mūža galam, ņemot vērā aprēķinātos likumiskos procentus par katru gadu.

Piemērā minētajā situācijā tas būs:

200 EUR x mēnešu skaits (no uztura līguma noslēgšanas dienas līdz uztura nēmēja nāves dienai) + likumiskie 6% par katru gadu.

Tādējādi Jūsu gadījumā ar IIN 15% apliekamo ienākumu nosaka, no nekustamā īpašuma pārdošanas cenas atņemot iegādes vērtību (samaksāto uzturnaudu) un izdevumus, kas saistīti ar nekustamā īpašuma iegūšanu un pamatoti ar attaisnojuma dokumentiem.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602