Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Nekustamā īpašuma, kurš atrodas fiziskas personas īpašumā ilgāk par 60 mēnešiem, pārdošana


02.11.2010

Jautājums

Fiziska persona pārdeva nekustamo īpašumu, kurš bija tās īpašumā no 1996.gada. Vai ir jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis, atsavinot kapitāla aktīvu?


Atbilde

Kapitāla pieaugums tiek noteikts, no kapitāla aktīva atsavināšanas cenas atņemot pirkuma cenu un kapitāla aktīvā veikto ieguldījumu vērtību kapitāla aktīva turēšanas laikā.

Uz kapitāla aktīviem ir attiecināms nekustamais īpašums, ieskaitot tiesības uz nekustamā īpašuma iegādi (likuma „Par IIN" 11.9 pants).

Likuma „Par IIN" 8.panta 3.daļas 11.punktā ir noteikti citi fiziskās personas ienākumi, no kuriem ir jāietur nodoklis. Uz tiem attiecas ienākumi no kapitāla aktīvu atsavināšanas (nekustamais īpašums) saskaņā ar likuma 11.9 pantu, ja likuma 9.pantā nav paredzēts savādāk.

Likuma „Par IIN" 9.panta 1.daļas 33.punktā ir noteikts, ka gada apliekamajā ienākumā netiek iekļauts un ar nodokli netiek aplikts ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas, kurš personas īpašumā ir atradies (no attiecīgā nekustamā īpašuma reģistrācijas dienas Zemesgrāmatā) vairāk kā 60 mēnešus un ne mazāk kā 12 mēnešus līdz līguma par atsavināšanu noslēgšanas dienai ir tās deklarētā dzīvesvieta.

Ja atsavināmais nekustamais īpašums ir mantots līgumiskā, testamentārā vai likumiskā ceļā no laulātā, tad ir uzskatāms, ka nekustamais īpašums ir viņu pārdzīvojušā laulātā īpašumā no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts Zemesgrāmatā kā mantojuma atstājēja īpašums.

Tātad, ienākums no attiecīgā nekustamā īpašuma atsavināšanas ir neapliekams ienākums un maksāt nodokli par kapitāla pieaugumu nevajag.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602