Nekustamā īpašuma otrā pārdošana un priekšnodokļa atgriešana budžetā - www.d-k.lv


Вопрос

Kompānija nopirka jaunuzceltu ēku (ar PVN). Gada laikā pēc nodošanas ekspluatācijā tā tika lietota un pēc tam pārdota citai kompānijai.

Kā uzskaita PVN pie pārdošanas?



Ответ

Likuma „Par PVN” 6.panta 1.daļas 23.punktā norādīts, ka nekustamā īpašuma pārdošana, izņemot pirmo jauna nelietota nekustamā īpašuma un apbūves zemes (zemes zem būves) pārdošana netiek aplikta ar pievienotās vērtības nodokli.

 

Nelietota nekustamā īpašuma jēdziens tiek dots likuma „Par PVN” 1.panta 16.punktā:

 

- jaunuzcelta ēka vai būve (arī tajā iemontētās stacionārās iekārtas), ja to pēc pieņemšanas ekspluatācijā neizmanto,

 

- jaunuzcelta ēka vai būve (arī tajā iemontētās stacionārās iekārtas), ja to izmanto un pārdod gada laikā pēc pieņemšanas ekspluatācijā,

 

- ēka vai būve, ja to pēc renovācijas, rekonstrukcijas vai restaurācijas darbu pabeigšanas neizmanto,

 

- ēka vai būve, ja to pēc renovācijas, rekonstrukcijas vai restaurācijas darbu pabeigšanas izmanto un pārdod gada laikā pēc pieņemšanas ekspluatācijā,

 

- nepabeigtās celtniecības objekts — ēka vai būve, ja tā nav nodota ekspluatācijā,

 

- ēka vai būve, ja tai veic renovāciju, rekonstrukciju vai restaurāciju, bet tā vēl nav nodota ekspluatācijā.

 

Likuma par PVN 10.panta 4.daļas 6.punkts nosaka, ja nekustamo īpašumu (vai tā daļu) pārdod 10 gadu laikā pēc tā iegādes vai pieņemšanas ekspluatācijā, apliekamā persona atmaksā budžetā priekšnodokļa summu, kuru aprēķina, reizinot vienu desmito daļu no atskaitītā priekšnodokļa ar gadu skaitu, kas palikuši līdz minētajiem 10 gadiem. Šo atmaksājamo priekšnodokļa summu iekļauj nekustamā īpašuma vērtībā, un pircējam nav tiesību to atskaitīt kā priekšnodokli.

 

Tātad, šī otrā neizmantotā īpašuma pārdošana netiek aplikta ar PVN, bet kompānijai ir jāatgriež budžetā 9/10 no priekšnodokļa, kurš tika atskaitīts īpašuma iegādes brīdī.

Pircējam šajā darījumā nav tiesības atskaitīt priekšnodokli.