Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Firmas īpašnieka, kurš nav darba ņēmējs, komandējums


19.07.2010

Jautājums

 

Firmas īpašnieks, kuram nav darba attiecības ar firmu, dodas komandējumā ar mērķi paplašināt uzņēmuma komercdarbību. Vai var uzskatīt komandējuma izdevumus par izdevumiem, kas saistīti ar firmas saimniecisko darbību? Kādi nodokļi ir jāmaksā?


Atbilde

 

MK noteikumu Nr.793 49.punktā ir atzīmēts, ka kompensāciju izmaksa normu ietvaros, kas noteiktas MK noteikumos (izņemot kompensāciju par neizmantoto atvaļinājumu) – tās ir summas, kas tiek izmaksātas fiziskām personām komandējuma izdevumu atlīdzināšanai, ja tas ir saistīts ar tādu mērķu sasniegšanu, kas paredzēti firmas statūtos.

Tas nav atkarīgs no tā, ir vai nav fiziska persona darba attiecībās ar firmu, kura viņu nosūtījusi komandējumā.

Ja par komandējuma laiku izmaksātā dienas nauda pārsniedz MK noteikumos Nr.219 noteiktās normas, tad dienas naudas pārsnieguma daļai tiek piemērots iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

 

Ja firmas īpašnieks ir nosūtīts komandējumā, bet viņš nav darba attiecībās ar firmu, ar viņu jābūt noslēgtam līgumam par pakalpojumu sniegšanu. Līgumā vajadzētu norādīt konkrētu samaksas summu par sniegtajiem pakalpojumiem, kas netiek aplikta ar darba algas nodokļiem.Pēc atgriešanās no komandējuma, firmas īpašniekam ir jāsniedz komandējuma atskaite.

Visus komandējuma izdevumus saskaņā ar normām, kas noteiktas MK noteikumos Nr.219 „Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem un darbinieku darba braucieniem saistītie izdevumi”, var ietvert izdevumos, kas saistīti ar saimnieciskajiem izdevumiem.

 

Ar firmas īpašnieku var arī noslēgt vadības līgumu (pilnvarotā pārstāvība) par vadības funkciju veikšanu par samaksu vai bez atlīdzības.

Šajā gadījumā firmas īpašnieka komandējums ar mērķi paplašināt uzņēmuma komercdarbību tiktu klasificēts kā vadības funkcija.

 

Likuma „Par valsts sociālo apdrošināšanu” 1.panta 2.punktā noteikts, kas ir darba ņēmējs:

 

- persona, kas uz darba līguma pamata un par nolīgto darba samaksu veic noteiktu darbu darba devēja vadībā,

 

- Saeimas deputāts, pašvaldības deputāts, Ministru kabineta loceklis, komercsabiedrības valdes, padomes loceklis, prokūrists, kontrolieris, Valsts probācijas dienesta brīvprātīgais probācijas darbinieks, kā arī cita persona, kura ieņem amatu, kas dod tiesības uz atlīdzību, ja atlīdzība ir faktiski noteikta,

 

- citas personas, kas norādītas likuma 1.panta 2.punktā.

 

Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekts komercsabiedrības valdes loceklim ir viņam noteiktā atlīdzība (likuma „Par valsts sociālo apdrošināšanu” 14.panta 12.daļa).

 

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis tiek ieturēts no iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāja gada ienākuma, kas veidojas no visiem taksācijas periodā (kalendārajā gadā) saņemtajiem naudas līdzekļiem, naturālajām vērtībām un pakalpojumiem. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāja ar nodokli apliekamais gada ienākums sastāv no ienākumiem, par kuriem jānomaksā algas nodoklis, un citiem ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamiem ienākumiem, uz kuriem attiecas arī atlīdzība, kas izmaksāta valdes locekļiem (likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8.pants).

 

Tātad, ja firmas īpašniekam atlīdzība nav noteikta un viņš nav darba ņēmējs, tad nav obligāto sociālās apdrošināšanas iemaksu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa objekta.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602