Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Dāvana 4000 euro no mātes- Krievijas pilsones


31.10.2016

Jautājums

Es esmu pašnodarbinātā persona. Mana māte- Krievijas pilsone, uzdāvināja man 4000 euro.

Vai nepieciešams man tos deklarēt kā skaidras naudas darījumu?


Atbilde

No jautājuma nav skaidrs, vai māte uzdāvināja 4000 EUR meitai personīgi, vai arī saimnieciskās darbības nodrošināšanai.

Atbilstoši likuma "par IIN" 9.panta 1.daļas 35.punktam ar IIN neapliek dāvanas no fiziskajām personām, ja dāvinātāju ar nodokļa maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē. Minētā norma nav piemērojama, ja dāvanu dāvina saimnieciskās darbības ietvaros.

Tātad ja māte 4000 EUR uzdāvināja Jums personīgi, nevis saimnieciskās darbības ietvaros, tad IIN Jums no šīs dāvanas vērtības nav jāmaksā.

Saskaņā ar likuma "Par IIN" 19.panta 2.daļu nodokļa maksātājam, kurš taksācijas gadā Latvijā ir guvis ar nodokli neapliekamos ienākumus, kuru kopējā summa pārsniedz 4000 EUR, VID ir jāiesniedz gada ienākumu deklarācija. Bet, tā kā Jūsu gadījumā dāvinājuma summa ir tikai 4000 EUR (t.i., tā nepārsniedz 4000 EUR), tad, ja Jūs nebūtu reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicēja, tad sakarā ar šo dāvinājuma summu deklarācija speciāli nebūtu jāiesniedz. Bet tā kā sakarā ar Jūsu saimniecisko darbību Jums gada deklarācija tik un tā ir jāiesniedz, tad šos ienākumus jāuzrāda kā neapliekamos ienākumus pielikuma D1 3.ailē.

Deklarācija par skaidrā naudā veiktajiem darījumiem saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām" 30.pantu Jums šajā gadījumā nav jāiesniedz.

Bet, ja māte Jums šos 4000 EUR uzdāvināja, lai Jūs varētu nodrošināt savu saimniecisko darbību, tad Jums no šīs dāvanas būs jāmaksā IIN 23% apmērā. Minētie ienākumi būs jāuzrāda deklarācijas pielikumos D3 vai D31 kā apliekamie ieņēmumi.

Saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām" 30.panta 7.daļu, nodokļu maksātāji, kas veic saimniecisko darbību, MK noteiktajā kārtībā līdz taksācijas gadam sekojošā gada 1.februārim deklarē visus iepriekšējā gada laikā skaidrā naudā veiktos darījumus ar fiziskajām personām, kurām atbilstoši nodokļu jomu reglamentējošiem normatīvajiem aktiem nav jāreģistrē saimnieciskā darbība, ja viena darījuma summa vienā operācijā ar katru darījuma partneri pārsniedz 3000 EUR.

Tātad šajā gadījumā Jums darījums ar māti kā ar fizisku personu, kura neveic saimniecisko darbību, būs jādeklarē.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602