Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Darba algas aprēķins mikrouzņēmumu darbiniekiem


25.08.2016

Jautājums

Lūdzu izskaidrot ar piemēru, kā aprēķināt darba algu mikrouzņēmumu darbiniekiem?


Atbilde

Saskaņā ar Mikrouzņēmuma nodokļa (MUN) likuma 2.1 panta 1.daļu par mikrouzņēmuma (MU) darbinieka ienākumu no MU uzskata:

1) attiecībā uz MU īpašnieku - ienākumu, kas ir attiecīgā ceturkšņa katrā mēnesī personīgajam patēriņam no MU izņemtie līdzekļi un citi naudā, pakalpojumu vai citā veidā gūtie ienākumi no MU, izņemot dividendes;

2) attiecībā uz MU darbinieku, kas nodarbināts uz darba līguma pamata, - ienākumu, kas ir uz pašreizējo vai iepriekšējo darba attiecību pamata par attiecīgā ceturkšņa katru mēnesi aprēķinātā darba alga un ar darba algu tieši nesaistītie maksājumi vai labumi, ko darbinieks tieši vai netieši gūst naudā vai citās lietās no darba devēja par darbu MU, ja šajā likumā nav noteikts citādi;

3) attiecībā uz MU īpašnieku, ar kuru MU ir noslēgts darba līgums, - šīs daļas 1. un 2.punktā noteikto ienākumu summu.

Summas, ko neietver MU darbinieka ienākumā, atrunātas minētā likuma panta 2. un 3. daļās.

Atbilstoši MUN likuma 2.panta 4.daļai MU ir tiesīgs izvēlēties maksāt MUN, ja MU darbinieka ienākums no MUN maksājošā MU nepārsniedz 720 EUR mēnesī.

Savukārt, Darba likuma (DL) noteikumi, t.sk. darba devēja pienākums aprēķināt darbiniekam samaksu, kas nav mazāka par valstī noteikto minimālo mēneša algu vai stundas tarifa likmi, attiecas arī uz MU darbiniekiem.

Tātad, ja darbinieks nav MU īpašnieks, tad ar viņu ir jāslēdz darba līgums, kurā atrunātā alga normāla darba laika ietvaros ir robežās no 370 līdz 720 EUR.

Tā kā no MU darbinieka darba algas IIN un VSAOI nav jāietur, tad MU darbiniekam, ja vien no darba samaksas nav jāveic cita veida ieturējumi (piemēram, ieturējumi pēc izpildraksta u.c.), izmaksājama darba alga atbilst darba līgumā nolīgtajai summai. Piemēram, ja darbiniekam darba alga ir 500 EUR, tad izmaksājamā summa arī būs 500 EUR.

Ja ar MU darbinieku ir noslēgts darba līgums, MUN deklarācijas 7.ailē kā MU darbinieka ienākumu norāda aprēķināto darba algu par katru ceturkšņa mēnesi, neatkarīgi no tā, vai katrā konkrētajā mēnesī ir vai nav izmaksāta pilna darba alga.

Savukārt, MU īpašnieka, ar kuru nav noslēgts darba līgums, ienākums ir viss saņemtais ienākums no MU attiecīgajā mēnesī. Ja ar īpašnieku ir noslēgts darba līgums, tad viņa ienākums ir aprēķinātā darba alga saskaņā ar darba līgumu plus viss pārējais saņemtais ienākums no MU attiecīgajā mēnesī.

Piemēram, ja grāmatvedība tiek kārtota divkāršā ieraksta sistēmā, un darbiniekam nolīgtā darba alga ir 720 EUR mēnesī, tad darba algas aprēķins varētu būt sekojošs:

D 721. "Izdevumi darba algai" - K 561. "Aprēķinātā darba alga" 720

Izmaksājot darba algu:

D 561. "Aprēķinātā darba alga" - K 26.. "Naudas līdzekļi" 720



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602