Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Pensionāra- mikrouzņēmuma darbinieka neapliekamais minimums


20.05.2015

Jautājums

Vai nezaudē neapliekamo minimumu mikrouzņēmuma darbinieks, ja viņš ir pensionārs, bet strādā mikrouzņēmumā?


Atbilde

Saskaņā ar likuma „Par IIN” 12.panta 5.daļu, personām, kurām piešķirta pensija (ieskaitot piemaksu pie pensijas par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995.gada 31.decembrim) vai pārrēķināta pensija pēc 1996.gada 1.janvāra atbilstoši likumam "Par valsts pensijām" vai izdienas pensija, vai speciālā valsts pensija atbilstoši Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem, vai pensija atbilstoši ārvalsts normatīvajiem aktiem, vai noslēgts mūža pensijas apdrošināšanas līgums (ar uzkrāto fondētās pensijas kapitālu atbilstoši Valsts fondēto pensiju likumam), neapliekamais minimums ir 2820 EUR gadā.

Savukārt, likuma „Par IIN” 12.panta 8.daļā teikts, ka maksātājam tajā taksācijas gada periodā, kurā tas ir bijis mikrouzņēmuma — mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja — darbinieks, šā panta 5. daļā noteikto neapliekamo minimumu piemēro tikai pensijas ienākumam.

Tātad, Jūsu jautājumā minētajā situācijā pensionāra neapliekamais minimums tiks piemērots tikai pensijai. Gadījumos, ja piešķirtā pensija ir mazāka nekā valstī noteiktais neapliekamais pensionāra minimums (t.i. – mazāka par 235 EUR mēnesī), tad minētā persona par to taksācijas periodu, kurā tā strādās mikrouzņēmumā, nevarēs iesniegt gada ienākumu deklarāciju, lai piemērotu šo neapliekamo minimumu pilnā apmērā.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602