Valdes locekļa pienākumu izpilde bērna kopšanas atvaļinājuma laikā - www.d-k.lv


Вопрос

Firmas dibinātājs, kurš ir vienpersoniski atbildīga persona ar paraksta tiesībām un sastāv firmā darba attiecībās, iet bērna kopšanas atvaļinājumā uz pusotru gadu.

Vai tā pilnvaras tiek izbeigtas uz atvaļinājuma periodu un vai viņš drīkst parakstīt dokumentus atvaļinājuma periodā (gada pārskatu un citus dokumentus)?



Ответ

Jautājumā minētajā situācijā vislabākais variants būtu noslēgt ar firmas dibinātāju pilnvarojuma līgumu par valdes locekļa pienākumu pildīšanu bez atlīdzības. Līgumā jāatrunā valdes locekļa pienākumi, atbildība, kā arī citi noteikumi.

Saskaņā ar Civillikuma 2289. pantu pilnvarojums ir uzskatāms par bezatlīdzības līgumu, tas nozīmē, ka par pilnvarojuma ietvaros uzdoto pienākumu pildīšanu nav obligāti nosakāma atlīdzība.

Tādā gadījumā firmas dibinātājs, kaut arī atradīsies bērna kopšanas atvaļinājumā, varēs parakstīt VID iesniedzamās atskaites, sadarbības līgumus un citus svarīgus dokumentus, t.i., varēs vadīt un pārstāvēt sabiedrību.

Klientiem izsniegtos rēķinus u.c. tekošos dokumentus, kamēr firmas dibinātājs būs bērna kopšanas atvaļinājumā, parakstīt var arī kāds no firmas darbiniekiem uz firmas vadītāja izsniegtas pilnvaras pamata.