Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Valdes locekļu atbildība par gada pārskatā sniegto informāciju


10.01.2015

Jautājums

Kāda ir valdes locekļu atbildība par gada pārskatā sniegto informāciju?


Atbilde

Saskaņā ar likuma „Par grāmatvedību” 2.pantu, grāmatvedības sniegtajai informācijai jābūt patiesai, salīdzināmai, savlaicīgai, nozīmīgai, saprotamai un pilnīgai. Par grāmatvedības kārtošanu un visu saimnieciskos darījumus apliecinošo dokumentu oriģinālu, kopiju vai datu attēlu saglabāšanu ir atbildīgs uzņēmuma vadītājs.

Savukārt, gada pārskatu sastāda atbilstoši likumam "Par grāmatvedību", šim likumam un citiem normatīvajiem aktiem. (Gada pārskatu likuma 4.panta 2.punkts).

Gada pārskatu likuma 4.panta 3.daļā teikts, ka gada pārskatam ir jāsniedz patiess un skaidrs priekšstats par sabiedrības līdzekļiem, saistībām, finansiālo stāvokli, peļņu vai zaudējumiem un naudas plūsmu.

No iepriekš minētā secināms, ka arī par gada pārskatā sniegtās informācijas patiesumu atbildību nes uzņēmuma vadītājs.

Komerclikuma 169.pantā ir teikts, ka valdes un padomes loceklim savi pienākumi jāpilda kā krietnam un rūpīgam saimniekam. Valdes un padomes locekļi solidāri atbild par zaudējumiem, ko tie nodarījuši sabiedrībai. Valdes un padomes loceklis neatbild par zaudējumiem, ja pierāda, ka rīkojies kā krietns un rūpīgs saimnieks. Valdes un padomes loceklis neatbild par sabiedrībai nodarīto zaudējumu, ja viņš rīkojies labā ticībā dalībnieku sapulces likumīga lēmuma ietvaros. Tas, ka padome apstiprinājusi valdes rīcību, neizslēdz valdes locekļu atbildību sabiedrības priekšā.

Tātad, sabiedrības valdes un padomes locekļi, kuri rīkojušies ļaunprātīgi vai nolaidīgi, par nodarītajiem zaudējumiem tās dalībniekiem un kreditoriem atbild solidāri ar visu savu mantu. Turklāt būtiski ir tas, ka gadījumā, ja rodas strīds par to, vai valdes un padomes loceklis rīkojas ar krietna un kārtīga sabiedrības vadītāja rūpību, viņam tas ir jāpierāda. Valdes un padomes locekļi ir atbrīvoti no atbildības, ja viņi rīkojušies saskaņā ar likumīgu dalībnieku sapulces lēmumu. Respektīvi, akceptējot valdes vai padomes lēmumu, dalībnieku sapulce uzņemas atbildību. Izņēmums – dalībnieku sapulces lēmums par gada pārskata apstiprināšanu, kas pats par sevi neatbrīvo valdes un padomes locekļus no atbildības par viņu rīcību attiecīgajā pārskata periodā. Tas, ka padome apstiprinājusi valdes rīcību, neizslēdz valdes locekļu atbildību.

Jebkurā gadījumā, valdes un padomes locekļi no atbildības sabiedrības priekšā tiek atbrīvoti vienīgi tad, ja spēj pierādīt, ka ir rīkojušies kā krietns un rūpīgs saimnieks, kas nozīmē, ka tie savā rīcībā nav pieļāvuši pat vieglu neuzmanību.

Kā zināms, jau no 2014. gada 1.janvāra ir spēkā izmaiņas likumā "Par nodokļiem un nodevām", kas nosaka, ka VID ir tiesīgs valdes locekli pasludināt par "riska personu". Tas nozīmē dažādus liegumus Uzņēmumu reģistrā saistībā ar amatu ieņemšanu vispār, amatpersonu maiņu u.tml.

01.01.2015.g. atkal stājas spēkā grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām", ar kuriem likums tiek papildināts  ar XI nodaļu „Juridiskās personas nokavēto nodokļu maksājumu atlīdzināšana”, kur  60.panta. 1.daļā teikts, ka VID ir tiesības uzsākt procesu par juridiskās personas nokavēto nodokļu maksājumu atlīdzināšanu budžetam no personas, kura ir bijusi šīs juridiskās personas valdes loceklis laikā, kad attiecīgie nokavētie nodokļu maksājumi ir izveidojušies (turpmāk - valdes loceklis), ja tiek izpildīti visi turpmāk minētie kritēriji:

1) nokavēto nodokļu maksājumu summa pārsniedz 50 Latvijas Republikā noteikto minimālo mēnešalgu kopsummu;

2) lēmums par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu ir paziņots juridiskajai personai;

3) ir konstatēts, ka pēc nokavēto nodokļu maksājumu izveidošanās juridiskā persona ir atsavinājusi aktīvus tādai personai, kura attiecībā pret valdes locekli atbilst ieinteresētās personas jēdzienam Maksātnespējas likuma izpratnē;

4) ir sastādīts akts par piedziņas neiespējamību;

5) juridiskā persona nav izpildījusi Maksātnespējas likumā noteikto pienākumu iesniegt juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu.

Ja juridiskajai personai ir vairāki valdes locekļi, viņi par juridiskās personas nokavētajiem nodokļu maksājumiem saskaņā ar šā panta pirmo daļu atbild solidāri (minētā likumu 60.panta 2.daļa).

Ar 01.01.2015.g. stājas spēkā grozījumi arī Maksātnespējas likumā, sakarā ar kuriem likums tiek papildināts ar XII1 nodaļu „ Valdes locekļu atbildība”. Uzņēmuma valdes locekļiem solidāri  būs jāatbild ar saviem personīgajiem līdzekļiem par nodarītajiem zaudējumiem kreditoriem, ja maksātnespējas administratoram netiks nodoti grāmatvedības dokumenti vai tie būs tādi, kas neļauj gūt skaidru priekšstatu par darījumiem un mantas stāvokli pēdējos trīs gados pirms maksātnespējas procesa pasludināšanas.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602