Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Biedrības ienākumu pārsniegums pār izdevumiem un rezerves fonda izveidošana


26.03.2014

Jautājums

Kooperatīvā bezpeļņas garāžu īpašnieku sabiedrība 2005.gadā iegādājās zemi un atļauj kooperatīva biedriem izpirkt (privatizēt) šo zemi par iegādes cenu. Uz doto brīdi kadastra un tirgus cena ievērojami pārsniedz sākotnējo.

Vai valde drīkst noteikt lielāku zemes vērtību un vai sakarā ar to rodas uzņēmumu ienākuma nodoklis?     


Atbilde

Cik noprotams no Jūsu jautājuma, Jūs sākumā bijāt reģistrējušies UR kā bezpeļņas organizācija.

Saskaņā ar „Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likuma” pārejas noteikumu 1.2 punktu, 2006.gada 19.maijā zaudēja spēku likums "Par bezpeļņas organizāciju".

„Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likuma” 25.panta 1.daļā  ir noteikts, ka uzņēmumu reģistrā reģistrētu bezpeļņas uzņēmumu līdz 2004.gada 31.decembrim  bija jāpārveido par biedrību vai nodibinājumu un jāpiesaka ierakstīšanai biedrību un nodibinājumu reģistrā vai arī jāpārveido par kapitālsabiedrību un jāpiesaka ierakstīšanai komercreģistrā, vai jāuzsāk šā bezpeļņas uzņēmuma  likvidācija, piesakot to reģistrācijai uzņēmumu reģistrā.

Pēc Jūsu jautājuma var noprast, ka esat savu bezpeļņas organizāciju pārveidojuši par biedrību.

Saskaņā ar „Biedrību un nodibinājumu likuma” 2.panta 1.daļu, biedrība ir brīvprātīga personu apvienība, kas nodibināta, lai sasniegtu statūtos noteikto mērķi, kam nav pelņas gūšanas rakstura.

Savukārt, minētā likuma 7.pantā noteikts, ka biedrībai ir tiesības papilddarbības veidā veikt saimniecisko darbību, kas saistīta ar sava īpašuma uzturēšanu vai izmantošanu, kā arī veikt citu saimniecisko darbību, lai sasniegtu biedrības mērķus. Biedrības ienākumus drīkst izmantot vienīgi statūtos noteiktā mērķa sasniegšanai. Peļņu, kas gūta no biedrības veiktās saimnieciskās darbības, nedrīkst sadalīt starp biedrības biedriem. 

Likuma „Par UIN” 2.panta 2.daļā teikts, ka UIN nemaksā biedrības un nodibinājumi, ja to dibināšanas atklāts vai slēpts mērķis nav peļņas vai kapitāla pieauguma gūšana to biedriem.

Savukārt, MK noteikumu  Nr.808 „Noteikumi par biedrību, nodibinājumu un arodbiedrību gada pārskatiem” 22. punkts nosaka, ka ieņēmumu pārsniegumu pār izdevumiem, kuros ietvertas arī nodokļu un sociālo maksājumu summas, ieskaita rezerves fondā. Izdevumu pārsniegumu pār ieņēmumiem noraksta no rezerves fonda līdzekļiem to atlikuma apmērā. Ar rezerves fonda līdzekļiem nesegto izdevumu summu norāda bilances postenī "Rezerves fonds" kā negatīvu skaitli.

Tātad, ņemot vērā visu iepriekš minēto, var secināt, ka Latvijas likumdošana neaizliedz biedrībai pārdot zemi par augstāku cenu nekā tās iegādes vērtība. Biedrības ienākumu pārsniegumu pār izdevumiem ir jāieskaita rezerves fondā.  Peļņu, kas gūta no saimnieciskās darbības, neapliek ar UIN, kā arī nevar izņemt vai izmaksāt dalībniekiem. Rezerves fonds izmantojams tikai statūtos paredzētajiem mērķiem.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602