Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs zaudē savu statusu, ja darbinieki saņem algu lielāku par 500 latiem mēnesī


18.02.2011

Jautājums

Vai SIA var 2011.gada februārī mainīt statusu un kļūt par mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju, vai 15.decembris bija pēdējais termiņš?

Vai mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs zaudēs savu statusu, ja mikrouzņēmuma darbinieki vai īpašnieks ir saņēmuši lielāku algu nekā 500 latus mēnesī un par ienākumu pārsnieguma daļu ir maksājuši mikrouzņēmumu nodokli?

 


Atbilde

Mikrouzņēmumu nodokļa likuma" 4.panta 4.daļā noteikts, ka mikrouzņēmums, kurš vēlas iegūt mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu, līdz pirmstaksācijas gada 15.decembrim iesniedz iesniegumu VID, kurā apstiprina nodokļu maksātāja atbilstību kritērijiem, kādi noteikti mikrouzņēmumiem, un no nākošā taksācijas perioda 1.janvāra var kļūt par mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju.

Tātad, strādājošam uzņēmumam ir jāizdara izvēle līdz kārtējā gada 15.decembrim, t.i. izvēle par nākošo gadu tiek izdarīta kārtējā gadā.

Jaunizveidots uzņēmums var kļūt par mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju uzreiz pārskata gadā.

Mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam ir tiesības mainīt izvēlēto mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu un kļūt attiecīgi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa vai uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātāju ne agrāk kā pirms attiecīgā taksācijas perioda beigām.

Mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs zaudē mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu ar nākošo taksācijas periodu, ja neizpilda jebkuru no šiem nosacījumiem:

- ja fiziska persona ir vairāku sabiedrību ar ierobežotu atbildību dalībnieks, tad tiesības izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli viņam ir tikai vienā no šīm sabiedrībām;

- ja fiziska persona ir dalībnieks sabiedrībā ar ierobežotu atbildību un zemnieku vai zvejnieku saimniecības īpašnieks, vai individuālais komersants, vai reģistrēts VID  kā saimnieciskās darbības veicējs, tad šai personai ir tiesības izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli tikai vienā no šīm saimnieciskās darbības formām;

- mikrouzņēmumam ir tiesības izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli, ja mikrouzņēmuma darbinieka ienākums, kas maksā mikrouzņēmumu nodokli, nepārsniedz 500 latus mēnesī.

Tātad, ja mikrouzņēmuma darbinieki vai īpašnieks saņem algu, kas lielāka par 500 latiem mēnesī, mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs zaudē savu statusu un var kļūt par iedzīvotāju ienākuma nodokļa vai uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātāju.

 


Atstāt savu komentāru

guru 27.11.2011 15:14

Восьмая часть статьи 4 Закона о налоге с микропредприятий устанавливает, если плательщик налога с микропредприятий не выполняет какое-либо из условий пункта 1 статьи 1 или второй, третьей или четвертой части статьи 2 этого закона, он утрачивает статус плательщика налога с микропредприятий со следующего таксационного периода.

Вместе с тем, если работник микропредприятия получает с микропредприятия доход, который превышает 500 латов в месяц, то микропредприятие с 1 января следующего года утрачивает статус плательщика налога с микропредприятий.

perlika 13.04.2011 15:46

Я тоже читаю и удивляюсь.Немного неверно истолковали , при повышении зарплаты повышается налог , но статус еще не теряют!

pavolga77 23.02.2011 13:09

А зачем тогда в декларации введена графа о сумме дохода, превышающей 500 лат, за которую надо платить дополнительные 20% налога? Ведь такое превышение недопустимо и просто лишает вас статуса?

Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602